Wat zou u doen? Pianolerares

Pianolerares aanspreken op zwart werk?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's. 

Beeld Studio V

Onze zoon heeft al een paar jaar pianoles. Hoewel zijn lerares een keurige, cultuurminnende GroenLinks-stemmer is, moet het lesgeld altijd contant in een envelopje. Ik vermoed omdat ze het niet aan de belasting opgeeft, al weet ik dat niet zeker. Moet ik haar hierop aanspreken, omdat ik vind dat iedereen belasting moet betalen en zeggen dat de concertgebouwen en theatervoorstellingen waar ze zo van geniet ook uit publieke middelen betaald worden? Of is het haar zaak om zwart betaald te willen worden en moet ik me er niet mee bemoeien?

Wat te doen?

Man, naam bij de redactie bekend.

Naar de muziekschool

Ongetwijfeld is dit zwart lesgeld. Anders zou u het wel kunnen overmaken. Maar het is een systeem van vraag en aanbod: zolang u betaalt, zal dit niet stoppen. Stuur uw zoon naar een muziekschool. Dat geeft extra vreugde (samen spelen, voorspeelavonden), mogelijkheden om erkende muziekdiploma's te halen en u helpt het muziek-onderwijs te laten voortbestaan. Ja, dat kost geld, maar dat is dan wel goed besteed.

Benjo Ensink (55), Born

Reken maar uit

Of de pianolerares belasting afdraagt over haar inkomsten is niet uw zaak. U kunt wel nagaan of u haar een redelijk tarief betaalt. Mijn partner geeft ook pianoles en ik zie dat het niet meevalt om in dit vak een goede boterham te verdienen. De tarieven liggen doorgaans tussen de 10 en 30 euro per half uur. Na aftrek van belasting, pensioenopbouw en een arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft er niet veel over. Hoe zit dat bij de pianolerares van uw zoon? U zou haar een aanbod kunnen doen om een hoger tarief te betalen op voorwaarde dat zij daar wel belasting over afdraagt. Allebei blij. 

Rob de Heus (59), Wijk bij Duurstede

Niet mee bemoeien

U mag ervan uitgaan dat deze keurige cultuurminnende pianolerares, die ook nog op GroenLinks stemt, over voldoende normbesef beschikt om haar contante verdiensten op te geven bij de Belastingdienst. Uw veronderstelling kunt u niet hard maken, dus niet mee bemoeien. 

Clarence de Boer (64), Grijpskerk

Wat kost de pianoles wit?

Probeer eens uit te zoeken wat een pianolerares wit zou moeten kosten. Is dat het bedrag dat u al die tijd betaald heeft? Zo niet, reken eens uit wat u haar nog wit zou moeten betalen en biedt aan het gehele openstaande bedrag over te maken. Wilt u dat niet? Tja, hoe dan verder?

Bert Bogers (55), Rosmalen

U maakt er zelf gebruik van

Waarom zou u de pianolerares aanspreken? U maakt al een paar jaar gebruik van haar diensten en u vermoedt dat ze hierover geen belasting betaalt. U kunt het eenvoudig zelf oplossen door haar te vertellen dat u bereid bent extra te betalen, eventueel inclusief het achterstallige bedrag van de afgelopen jaren. Of u kunt besluiten dat u haar lessen zo te duur vindt en stoppen met de pianoles. 

Saskia Risseeuw (55), Rotterdam

Over twee weken: Vrijwilliger aanspreken op botheid?

Het werk bij onze vrijwilligersorganisatie bestaat uit delicate gesprekken met mensen in precaire situaties. We hebben een collega die deze club ooit mede heeft opgericht. Een goedbedoelende vrouw, maar ook onhandig en bot. Onze contacten zeggen: fijn dat jullie komen, maar alsjeblieft zonder mevrouw X. Maar ze gaat toch, en wij krijgen achteraf vernietigende commentaren. Wij vinden het te kwetsend haar de wacht aan te zeggen. We hebben al gesuggereerd het 'wat kalmer aan te doen met een ander takenpakket', maar daar wil ze niks van weten. Ze leeft voor dit werk. 

Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 14 mei 2018 naar: wzud@volkskrant.nl 

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden