Philly cheesesteak

Ik heb altijd al in een hotel willen wonen. Dat was vroeger heel gewoon, vooral in artistieke kringen. Misschien het beroemdste woonhotel is Hotel Chelsea in New York.

Marcus Huibers
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor 1 persoon:
100 gram biologische ribeye
olijfolie
1/2 witte ui, in dunne ringen
1/2 groene paprika, in dunne repen
1 teen knoflook, fijn gehakt
peper en zout
een paar plakjes kaas
1 wit broodje, zacht en langwerpig
mosterd
Het staat er nog steeds, al wordt er niet meer zoveel gewoond. Niet zoals vroeger, toen Jack Kerouac, Janis Joplin, William Burroughs, Iggy Pop, Charles Bukowski, Sid Vicious, Leonard Cohen, Jimi Hendrix en vele andere beroemdheden er resideerden, en er dientengevolge lustig op los werd geschreven, geschilderd, getokkeld, gedronken, geslempt, gesekst, geslikt, gesnoven en gespoten, vaak in combinatie met elkaar, waardoor het voor sommigen meteen ook het eindstation was. Van een overdosis of een steekpartij op z'n tijd keek niemand op, in Hotel Chelsea.

Deze hele maand woon ik in een hotel in Philadelphia, aan Rittenhouse Square in het hartje van de stad. Of er tijdens mijn verblijf veel geoverdosed gaat worden betwijfel ik, en ook met de drank zal het wel meevallen: opvallend veel van mijn hotelgenootjes joggen zich een ongeluk, vaak voor dag en dauw, en als ik die bezwete, rood aangelopen koppies mag geloven is dat hun enige verslaving.

Echt spannend is het dus nog niet, wonen in een hotel. Bovendien, wat kook je als je in een hotel woont? Ik heb wel een keukentje, maar om de een of andere reden komt het er niet van. Dus eet ik vaak buiten de deur, wat geen straf is, want hier in Philadelphia wemelt het van de fijne restaurants. Of ik neem een Philly cheesesteak, de lokale specialiteit die je overal op straat kunt kopen.

Vraag uw maatslager of hij een stukje ribeye in hele dunne plakken snijdt, zo dun mogelijk. Verhit olijfolie, en bak er de uien en de paprika in, in een minuut of 8 op laag vuur, totdat de groenten zacht zijn. Bak de laatste twee minuten de knoflook even mee, en schep het mengsel uit de pan. Kruid de ribeyeplakjes met zout en peper en bak ze 2 minuten per kant. Ze moeten helemaal gaar zijn. Leg ze vervolgens dakpansgewijs -- zo lang als uw broodje is - in de pan en leg de plakken kaas op het vlees totdat de kaas gesmolten is. Bak ook de groenten nog even mee. Schep het vleespakketje met een spatel in één beweging uit de pan, en beleg uw broodje. Doe er wat van de groenten op, wat mosterd, dichtvouwen, en happen maar. Tasty, no?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden