PERSOONLIJK

Vanwege zijn inspanningen voor de wereldvrede krijgt de Zweedse diplomaat ROLF EKEUS de Wateler-Vredesprijs 1997. Ekeus (62) was zes jaar hoofd van de Unscom, de VN-commissie die toeziet op de Iraakse ontwapening....

Aan het einde van de Golfoorlog in 1991 kreeg Ekeus de leiding over een team deskundigen dat onderzoek moest doen naar de resten van het militaire potentieel van Irak. Bij zijn zoektocht naar massavernietigingswapens stuitte hij zes jaar lang op veel Iraakse tegenwerking en onbegrip. Sinds zijn terugtreden uit de Unscom, afgelopen zomer, is hij ambassadeur in Washington.

Ekeus houdt zich al 35 jaar bezig met internationale politiek. Als ambassadeur was hij betrokken bij de ontwapeningsonderhandelingen in Genève tussen 1983 en 1989. Daarna leidde hij vier jaar de Zweedse delegatie op de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE).

De prijs is vernoemd naar de Nederlandse jurist mr. J. Wateler. In 1927 liet hij zijn vermogen na aan de eigenaar van het Vredespaleis, de Carnegiestichting, op voorwaarde dat deze jaarlijks een vredesprijs zou uitreiken.

Andere gelauwerden zijn Martin Luther King, Danny Kaye, het Leger des Heils en Artsen zonder Grenzen. Vorig jaar werd de Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken M. van der Stoel onderscheiden voor zijn rol als VN-rapporteur over de mensenrechten in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden