Personeel ziekenhuis Ede bijeen om abortus

De christelijke vakorganisatie RMU gaat het personeel van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede helpen in de strijd tegen het nieuwe abortusbeleid van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Ongeveer 300 personeelsleden verzetten fel zich tegen het besluit van de raad van bestuur om abortus toe te staan als een foetus het syndroom van Down heeft.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede Beeld ANP

Tot dit jaar was abortus om die reden in het christelijke ziekenhuis niet toegestaan. Aanstaande ouders uit het overwegend streng-christelijke gebied die een zwangerschap wilden laten afbreken, werden doorverwezen naar ziekenhuizen in Arnhem of Nijmegen.

De RMU organiseert een bezinningsbijeenkomst om personeel met gewetensbezwaren 'juridisch en medisch-ethisch toe te rusten.'

Directie
De ziekenhuisdirectie kende volgens een woordvoerster de ethische bezwaren van een flink deel van het personeel, maar besloot desondanks tot verruiming van het abortusbeleid. Onder andere de gynaecologen van het ziekenhuis hadden daar op aangedrongen. De raad van bestuur moet de brandbrief die gewetensbezwaarden woensdag verstuurden nog bespreken.

De ziekenhuisdirectie wijst erop dat niemand werk hoeft te doen dat niet valt te verenigen met zijn geloofsovertuiging of geweten. Wie niet wil helpen bij een abortus vanwege het syndroom van Down, kan dat zonder problemen weigeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.