Peper kan bonnen moeilijk verklaren

Minister Bram Peper (PvdA) heeft grote moeite zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam te verklaren. Peper werd vrijdag voor de tweede maal gehoord door de Rotterdamse raadscommissie tot onderzoek van de rekening (COR)....

Het onderzoek van de COR richt zich op een aantal uitgaven van de ex-burgemeester voor een totaal van ongeveer honderdduizend gulden. Hij krijgt de komende week nog de gelegenheid de ontbrekende informatie daarover aan te leveren.

Het onderzoek van de COR naar de declaraties van B en W sinds 1986 verkeert in het eindstadium. De commissie wil nog deze maand met een eindrapport komen.

Het onderzoek werd in oktober geopend na hardnekkige geruchten over privéreizen en -feesten van Peper op rekening van de gemeente.

Ook zou de oud-burgemeester cadeaus van de gemeente mee naar huis genomen hebben en schakelde hij voor eigen gebruik de Nieuwe Maze, de boot van het havenbedrijf, in.

De COR heeft een gemeentelijke administratie aangetroffen, waarin transparantie en een deugdelijk protocol ontbraken. Daardoor was het voor Peper mogelijk om geheel naar eigen inzicht met gemeentelijke gelden en diensten om te gaan.

In de PvdA wordt al rekening gehouden met harde verwijten van de COR aan het adres van Peper.

De partijgenoten gaan er vanuit dat de minister een zware dobber krijgt aan zijn verdediging, maar dat hij 'het net zal halen als hij het keihard speelt.'

Peper heeft de beschuldigingen steeds afgedaan als flauwekul. 'Ik ben integer. Ik ben me niet bewust van fouten van bestuurders', aldus de minister. Premier Wim Kok verklaarde eind oktober na een onderhoud met Peper: 'Ik vertrouw hem op zijn woord.'

Als het COR-onderzoek is afgerond bepaalt het Openbaar Ministerie in Rotterdam of er strafrechtelijk onderzoek nodig is naar fraude.

Dat is in oktober afgesproken tussen de COR en het OM. Volgens kringen rond het COR-onderzoek hoefde Peper niet te frauderen 'omdat er een klimaat was waarin alles al kon'.

De COR heeft veel meer dossiers en beschuldigingen na moeten trekken dan verwacht. Daarom is het onderzoek uitgelopen. De administratie van de gemeente bleek op een aantal punten ondoorzichtig.

Onduidelijk is in welke politieke termen de commissie de gevonden gebreken zal gieten.

Het COR-rapport wordt in de Rotterdamse gemeenteraad besproken. Aangenomen wordt dat het daarna ook aan de orde komt in de Tweede Kamer.

Kritiek op de zuiverheid van Peper ligt gevoelig, omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de integriteit van het openbaar bestuur. Bram Peper was zestien jaar burgemeester van Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden