Peper gaat toch in gesprek met onderzoekscommissie

Minister Peper van Binnenlandse Zaken is toch gaan praten met de Rotterdamse onderzoekscommissie die het declaratiegedrag onderzoekt van de oud-burgemeester van Rotterdam....

De verwachting was gisteravond dat Peper en zijn PriceWaterhouseCoopers-accountant de commissieleden en de door hen meegebrachte KPMG-accountants zouden aanhoren, waarna hij de schriftelijke stukken mee naar huis zou nemen. Over enkele dagen vindt een laatste gesprek plaats waarin Peper antwoord geeft. De commissie en haar accountants zitten nog met een gat van honderdduizend gulden aan onopgeheldere declaraties.

Van Boxtel, verzekeren meerdere ingewijden, heeft eerder deze week het intiatief genomen om de impasse te doorbreken tussen Peper en de Rotterdamse Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR). Van Boxtel organiseerde allereerst een gesprek tussen Kok, Peper en hemzelf over de uit de hand gelopen situatie. Van Boxtel behartigt de zaak-Peper namens het kabinet.

Dinsdagochtend vond het gesprek tussen de drie ministers plaats in het Torentje van Kok. De premier propageerde dat de koninklijke weg moest worden behandeld: praten met de commissie. Van Boxtel zou het ijs gaan breken. Voor Kok was daarmee de kous af.

Van Boxtel belde na afloop van het Torentjesoverleg met burgemeester Opstelten van Rotterdam en commissaris der koningin Luteijn en vroeg hun naar het departement te komen om uit de impasse te geraken. De kwestie werd gistermiddag op Binnenlandse Zaken rap geregeld. Peper zou alsnog naar de onderzoekscommissie gaan. Hij mocht de stukken inzien die ten grondslag liggen aan de vragen die Peper niet kan beantwoorden. Dat had de commissie overigens al eerder toegezegd. De COR stelde de presentatie van haar rapport uit naar waarschijnlijk volgende week vrijdag.

De verhouding tussen de onderzoekscommissie en Peper was eerder ernstig vertroebeld. Peper zegde zaterdag te elfder ure een gesprek met de commissie af, omdat hij zijn dossier van tevoren niet mocht inzien. Peper wilde zich op het gesprek voorbereiden en de mogelijk belastende stukken eerst door zijn eigen accountant laten bestuderen.

Pepers advocaat Mentink liet de media weten dat een gang naar de rechter dreigde als Peper zijn dossier niet te zien kreeg. Veel sociaal-democratische partijgenoten zagen de escalatie van het conflict met lede ogen aan. De beschadiging van de minister begon flinke proporties aan te nemen. Ook veel collega-ministers vonden de negatieve ontwikkelingen uiterst bedenkelijk.

Zij zijn te meer niet gerust op de goede afloop, omdat de geruchten toenemen dat Pepers declaratiegedrag in de periode 1986-1998, waarover het onderzoek zich uitstrekt, niet volledig volgens het boekje was. De PvdA-minister is er erg zenuwachtig onder, verklaart een ingewijde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.