Penne met spinazie, hazelnoten en biefstuk

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:Penne met spinazie, hazelnoten en biefstuk. Hoofdgerecht voor 2 personen

Beeld Onno Kleyn

De jongste culinaire heilsboodschap breidt zich langzaam uit over het world wide web: terug ontstijfselde koolhydraten maken ons slank. Het werkt als volgt: wij tere mensjes kunnen met onze lamenietlachen zo kinderachtige ingewandjes granen en knollen rottig verteren. Daar is koken voor nodig. Verhitten. Dan 'verstijfselen' de koolhydraten erin en nemen we die op. Laat je echter de zaak afkoelen, dan ontstijfselen ze weer, althans deels, en veranderen in onverteerbare vezels. Opnieuw verhitten laat dat zo.

Zojuist meldde een persbericht dat men een revolutionaire kooktechniek heeft gevonden die rijst zo'n zetje geeft; wie weet komt er voor India (in Azië neemt obesitas schrikbarend toe, schijnt) voorbehandelde rijst beschikbaar waaruit je minder calorieën opneemt. Lightrijst.

Voor brood geldt dit verhaal niet, alleen voor zaken die in water wordenn gekookt. En we wisten ook al dat behoorlijk al dente gekookte pasta minder voeding levert dan in de voedingswaardestaatjes staat. Allemaal gezond en gelukkig derhalve? Hm. De percentuele caloriewinst blijft waarschijnlijk hangen in getalletjes onder de tien. En aldus bereide of behandelde eetbaarheden verzadigen minder, dus pas je je patroon aan en eet je er meer van. Uitstekend businessmodel voor verkopers van lightrijst en -pasta dus.

Bereiding

Hier is het businessmodel voor de maaltijd van vanavond: penne met spinazie, hazelnoten en een beetje gemarineerde biefstuk.

Meng de biefstukreepjes met de knoflook en 2 eetlepels ketjap en zet even weg. Zet voor de pasta een pan water op met 10 gram zout per liter. Hak de hazelnoten grof met een flink mes. Rooster ze al omscheppend in een droog koekenpannetje tot u ziet - goed kijken - dat ze gaan kleuren.

Kook de pasta al dente. Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok en bak er op hoog vuur de biefstukreepjes in. Schep snel om. Rauwe kleur goeddeels verdwenen? Haal ze uit de pan. Doe er de spinazie in, hand over hand, dek af en zet het vuur wat lager. Laat slinken. Breng op smaak met de vissaus, meer ketjap en wellicht wat cayennepeper.

Giet de pasta af en meng grondig met de spinazie en de biefstuk. Strooi de hazelnoten erover en bekroon met een gulle sliert olijf- of sesamolie.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

100 g biefstuk, in zeer dunne reepjes of plakjes

1 teen knoflook uit de knijper

4 eetl. ketjap manis

30 g gepelde hazelnoten

180 g penne

4 eetl. olijfolie

300 g spinazie, gewassen en gedroogd

3 eetl. Thaise vissaus

facultatief: wat cayennepeper o.i.d.

sliert olijf- of sesamolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden