Penne met prei en parmezaan

Het was een queeste. Een zoektocht. In mijn Bourgondische huisje kookte ik, nadat in de eerste zomer twee overjarige fornuizen amechtig de geest hadden gegeven, op een roefroef gekocht ding van de bouwmarkt. Ach, gas is gas, dus wat maakt het uit.

Onno Kleyn
Illustratie Beeld ThinkStock
IllustratieBeeld ThinkStock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
2 preien, middeldik
1 teen knoflook, geplet
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels Thaise vissaus
400 g penne of andere korte pasta
minstens 50 g vers geraspte Parmigiano Reggiano of Pecorino
Dacht ik.

Gas is gas, dat was waar. Maar een oven is nog geen oven. Het in medisch wit geëmailleerde toestel was niet te regelen en dampte de hitte vooral naar buiten, door een bijkans algehele afwezigheid van isolering. Taarten bakten zwart aan de onderkant en bleven rauw bovenop.

En zo begon het zoeken. Wat in Frankrijk verkrijgbaar was, beviel me niet, en in Nederland was op Smeg na niks dat op flessengas kon draaien. En toen kwam Bertazzoni op mijn pad. Italiaans en nog maar kort geïmporteerd in Nederland, glimmend van de Ferrarilak (de industriëlen waren bevriend), zwaar, solide en indrukwekkend. Na maanden van zoeken en wachten, eigen transport naar het zuiden en een potje ongeschoold installeren staat hij nu zwart te glanzen in mijn keukentje. Elektrische oven, gas bovenop, zo wou ik dat. En als kers op de taart zit er een rond stalen logo in reliëf, een stoomlocomotieverig beeldmerk waar ik telkens aan wil komen. Een therapeut laat me nog weten wat dat betekent.

De Bourgondische slakken zijn er al in geweest - ging perfect - en de wokbrander bovenop heeft een paar puike roerbakken geproduceerd. Ja, Kleyn speelt met zijn nieuwe speelgoed alsof het de ochtend na Sinterklaas is. En vorige week maakte ik iets erg simpels: penne met prei, parmezaan en munt.

Snijd de prei zo dun als mogelijk; ik gebruik ook flink wat van het groen. Was en droog hem als er dreiging is van zand.

Smoor de prei met de knoflook en twee eetlepels water onder een deksel in de olijfolie zacht in een minuut of 8. Laag vuur is wat je nodig hebt. Voeg dan de vissaus toe. Kook de pasta al dente in water met 10 gram zout per liter, pak er een kop kookwater af en doe in een vergiet. Meng grondig met de prei en gebruik kookwater om het smeuïg te houden. Voeg op het laatst de munt toe en een paar ferme draaien uit de pepermolen. Geef de Parmigiano erbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden