Penne met aubergine, gehakt en munt


Ingrediënten


Voor 4 personen
2 aubergines
1 ui, in flinters
2 tenen knoflook, gehakt
olijfolie
300 gram lams- of rundergehakt
3 gepelde tomaten (blik), stukgedrukt
1 gedroogd chilipepertje, gehakt
1 theelepeltje suiker
400-500 gram penne of andere korte
pasta
10-15 blaadjes munt, in stukjes
50 gram harde pecorino of
parmigiano


Een muur eruit, twee kelders uitgeruimd, een werkplaats ingericht, een wc gerepareerd, warm water voor de douche aan de praat gekregen, een schuur leeg gemaakt, tweehonderd lege wijnflessen naar de glasbak gebracht en twee vrachtwagenladingen vol ongewenst oud meubilair naar het grofvuil; er is vreselijk veel gebeurd in onze eerste week in het vers gekochte huis in de Bourgogne.


Maar om nou te zeggen dat ik daar een zware hand in had, nee. Ik bood slechts logistieke en culinaire ondersteuning. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en die van mij liggen niet op het terrein van het klussen. Nou ja, als dat anders was geweest hadden Flip en Jack en Ariëtte en Ingrid bepaald slechter te eten gekregen. En de verbazingwekkend hoge productiviteit was zeer zeker lager geweest.


Dus ga ik supermarché in, supermarché uit, bezoek markten en bouw namens Nederland aan de bilaterale gastronomische betrekkingen met de slagerin (jazeker, een vrouwtjesslager) in Ancy. Om daarna driftig aan het koken te slaan in een geïmproviseerde keuken; bouwer Gouic is aan het werk in de echte. Snijden op een wrakke tafel is onhandig en de oude oven produceert volgens de oventhermometer op stand 3 al een temperatuur van 300 graden, maar alles went.


Ik zit in de schuur, kijk door de grote open deuren naar de vallende regen en bedenk wat we morgen gaan eten. De boeuf bourguignon hebben we al gehad, net als de slakken en de jambon persillé. Mijn Thaise curry met eendenborst had veel succes, net als het varkensgebraad met roomsaus. En de salade met linzen en gésiers, gekonfijte eendenmaagjes.


De pasta met aubergine, gehakt en verse munt was natuurlijk minder Frans, maar niet minder lekker: snijd de aubergines in blokjes van een centimeter of 3. Doe ze in een vergiet, bestrooi de gul met zout en hussel goed om met je handen. Laat een half uurtje staan.


Fruit de ui en de knoflook in een gulle scheut olie tot de knoflook begint te kleuren. Knijp de aubergine een beetje uit en voeg toe. Bak al omscheppend een minuut of 5, tot de aubergine kleurt en zacht begint te worden. Doe het gehakt erbij en bak het los en rul. Voeg dan de tomaat, chilipeper en suiker toe, sluit de pan en laat heel zachtjes nog 10-15 minuten garen.


Kook in die tijd de pasta in ruim water met zout. Giet af en bewaar wat kookwater. Meng met de saus en de munt en gebruik kookwater om het smeuïg te houden. Serveer met de kaas.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden