Peetvader ANWB komt met dure strippenkaart

ANWB, peetvader aller toeristen, biedt sinds kort een nieuw soort reisverzekering aan, de Vakantiestrippenkaart. 'Het is een tussenvorm tussen de eenmalige en de doorlopende reisverzekering', aldus een woordvoerder....

Dat is handig, vindt ANWB, en voordelig: ook bij de aanschaf van meer strippenkaarten ineens betaalt de koper maar één keer poliskosten. Die zijn overigens wel anderhalf keer hoger dan bij een eenmalige ANWB-reisverzekering: negen in plaats van zes gulden.

In een folder geeft ANWB een rekenvoorbeeld. Een familie met twee kinderen koopt vier strippenkaarten. Kosten: 179 gulden inclusief poliskosten, en inclusief 10 procent ledenkorting. Met zijn vieren gaat deze familie twee weken naar Frankrijk met de auto en vijf dagen naar de Ardennen met de bus. Man en vrouw gaan samen drie dagen naar Parijs met de trein, en tenslotte gaat mevrouw nog in haar eentje een dagje winkelen in Düsseldorf.

'Frankrijk' kost 56 strippen, en zeventig inclusief vervangend vervoer (voor wanneer de auto kapot gaat). 'Parijs' kost zes strippen, 'Düsseldorf' één strip.

ANWB vergelijkt deze gegevens met de eigen eenmalige reisverzekeringen voor al deze uitstapjes. Het strippenkaartvoordeel is bescheiden: 9,50 gulden voor de Frankrijk-reis, 6,60 gulden voor Parijs en een dubbeltje voor Düsseldorf.

ANWB maakt geen vergelijking met doorlopende reisverzekeringen. Die blijkt dan ook nadelig uit te pakken.

Bij Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld, een van de goedkoopste in doorlopende reispolissen volgens financieel onderzoeksbureau MoneyView, kan een gezin met twee kleine kinderen terecht voor 171,40 gulden per jaar.

Dat is nog altijd 7,60 gulden minder dan de ANWB-strippenkaart kost, en nog iets minder voor niet-ANWB-leden. Bovendien is het gemak nóg groter. De houder van een continu-polis hoeft alleen maar elk jaar de premie te betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden