Pedoseksueel Sytze van der V. wil Amersfoort aanklagen

Sytze van der V. wil een bodemprocedure beginnen tegen de gemeente Amersfoort. De veroordeelde pedoseksueel vindt dat burgemeester Bolsius van Amersfoort onrechtmatig heeft gehandeld door zijn verblijfplaats te onthullen. Dat schrijft RTV Utrecht. Hij wil zo mogelijk een schadevergoeding eisen.

Een aantal inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier houdt een demonstratie omdat ze het niet eens zijn met de vestiging van de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. in hun wijk.Beeld anp

Van der V. wist naar eigen zeggen niet dat er een kinderdagverblijf zit onder zijn nieuwe woning in Amersfoort. Maar hij vindt dat ook helemaal niet ter zake doen. 'Ik ben geen Robert M.', zo liet hij in een reactie weten aan RTV Utrecht.

Ruim honderd demonstranten hebben gistermiddag in Amersfoort geprotesteerd tegen de komst van de veroordeelde pedoseksueel naar de gemeente. Vooral het feit dat hij zijn intrek heeft genomen boven een kinderdagverblijf roept bij buurtbewoners weerstand op.

Van der V. belde naar aanleiding van het protest met de redactie van RTV Utrecht. Hij zegt niet te vallen op zeer kleine kinderen. 'Demonstreren is zinloos. Het heeft geen enkel effect. Ik kan en ga hier niet weg. Het is niet mijn probleem', zei hij. Hij denkt dat de rust snel terugkeert. 'Ik verwacht dat het leven snel gewoon verdergaat.'

Onrustig weekeinde
De demonstratie was het sluitstuk van een onrustig weekeinde, waarin de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius zijn handen vol had aan het uitleggen van de dilemma's die de komst van Van der V. naar een serviceflat in zijn gemeente met zich mee heeft gebracht.

Een aantal inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier.Beeld anp

Bolsius was gisteren aanwezig bij de demonstratie, en nam daar een stapel handtekeningen in ontvangst van demonstranten die willen dat Van der V. verhuist. 'De handtekeningen zijn een stevig signaal en onderstrepen de conclusie die de gemeente zelf ook al heeft getrokken, namelijk dat Van der V. niet op de goede plek woont,' zegt Bolsius. 'Hij hoeft de stad niet uit en mensen moeten vooral niet voor eigen rechter gaan spelen, maar er zijn plekken die geschikter zijn dan deze.'

Bolsius zegt dat overredingskracht echter zijn enige middel is. 'Van der V. heeft zijn straf uitgezeten en is een vrij man, maar we zien dat er in de samenleving andere gevoelens bestaan. Natuurlijk beschouw ik met politie en justitie continu de situatie.'

De Amersfoortse burgemeester maakte zaterdag tijdens een informatiebijeenkomst voor flatgenoten bekend dat Van der V. naar hun woonzorgcentrum was verhuisd. Sommige bewoners hadden daar begrip voor en zeiden na afloop dat Van der V. nu eenmaal ergens moest wonen, maar anderen reageerden ontzet - mede vanwege de nabijheid van een crèche.

De Amersfoortse burgemeester zal de komende dagen aanwezig zijn bij een bijeenkomst van ouders van dit kinderdagverblijf. Ook houdt de politie de komende tijd toezicht in de buurt van het wooncomplex.

Burgemeester Lucas Bolsius (R) neemt handtekeningen in ontvangst en gaat in gesprek met inwoners van Soesterkwartier.Beeld anp

Media benaderd
Burgemeester Bolsius weet al sinds mei dat Van der V. in zijn gemeente woont. Omdat Van der V., die op eigen houtje de woning vond, vrijdag zelf de media benaderde om aandacht te vragen voor zijn situatie en tegelijkertijd zijn woonplaats bekendmaakte, oordeelde de burgemeester dat de weg vrij was om de buurt te informeren.

De 66-jarige Eindhovenaar Van der V. is veroordeeld voor misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak kreeg in 2009 landelijke bekendheid toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidt hij een zwervend bestaan.

Op zijn weblog publiceerde Van der V. dit weekeinde gedetailleerde correspondentie tussen hem en de gemeente Amersfoort. Hij toonde zich woedend over de manier waarop de gemeente hem heeft behandeld. Van der V. voelt zich onder druk gezet. Ook zegt hij dat hij best wil meewerken aan een verhuizing, maar dat hij niet meer wil gaan betalen. Ook wil hij er niet in ruimte op achteruit gaan.

Het appartementencomplex waar de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. woont.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden