Paus is te zwak voor begrafenis Moeder Teresa

De meest opvallende afwezige bij de begrafenis van Moeder Teresa aanstaande zaterdag in Calcutta is paus Johannes Paulus II. Het Vaticaan heeft nog geen officiële verklaring gegeven voor het niet verschijnen van de paus, maar de meeste bronnen noemen zijn slechte gezondheid als belangrijkste reden....

REUTER; AP

Reuter, AP

ROME

Een kardinaal met nauwe banden met Johannes Paulus II zei: 'Hij heeft zo veel problemen en bovendien moet hij naar Rio de Janeiro.' Het was een referentie naar de volgende buitenlandse reis van de paus naar Brazilië, begin oktober. De paus heeft voor die reis rust nodig.

Voor zover bekend heeft geen enkele paus ooit buiten Italië een begrafenis bijgewoond van een wereldleider of kerkelijk hoogwaardigheidsbekleder. Maar het leven van Moeder Teresa was zo bijzonder dat de paus, indien mogelijk, de begrafenis zou hebben bijgewoond, zeiden zijn assistenten.

Het Vaticaan heeft stapels post te verwerken gekregen sinds de dood van Moeder Teresa, waarin wordt verzocht om de wachtperiode van vijf jaar voor de heiligverklaring te verkorten. Kardinaal Joseph Ratzinger, de autoriteit op dit gebied, liet zich er niet duidelijk over uit. Hij dacht niet dat er ongebruikelijke maatregelen zouden worden genomen, maar voegde toe dat het leven van Teresa 'zo schitterend was geweest, dat ik niet denk dat het proces al te lang gaat duren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden