Paus Benedictus wil dat iedereen 'hotpants' in het Latijn kan zeggen

Dat paus Benedictus XVI een groot fan is van de 'dode taal' Latijn is binnen en buiten het Vaticaan geen geheim. Het is de kerkvader dan ook een doorn in het oog dat de taal van het Romeinse Rijk zelfs binnen de kerk verloren dreigt te gaan. Daarom gaat de paus over tot actie. Latijn moet weer 'hot' worden.

Paus Benedictus XVI. Beeld epa

Hoewel Latijn van oudsher de taal van de kerk was, begon het verval in de jaren zestig. Toen werd tijdens het Tweede Vaticaanse Concilie besloten om onder meer de Latijnse mis te vervangen door diensten in de taal van het land zelf. Toch bleef het Latijn in de jaren daarop een grote rol spelen in de communicatie van de clerus. Maar daarbuiten nam de kennis jaar na jaar af.

Nu ook de geestelijken zelf steeds minder Latijn gebruiken, is de maat voor Benedictus vol. Daarom wil de paus zijn geliefde taal redden, voordat het te laat is. Om hem daarbij te helpen, wordt er een academie opgericht die zich louter toespitst op het gebruik van het Latijn, niet alleen binnen de kerk, maar ook daarbuiten in de 'echte' wereld. Dat schrijft Le Monde dinsdag.

Magazine
Het zou gaan om een tweede instituut die zich met de taal gaat bezighouden. Momenteel zorgt een klein gezelschap voor het behoud en de verspreiding van het Latijn, met een jaarlijkse poëzie-wedstrijd en de uitgave van een magazine. De nieuwe academie moet echter verder gaan dan dat. Benedictus wil contacten leggen met academici van over de hele wereld, die verantwoordelijk zijn voor de 'promotie van de kennis en het spreken van Latijn', aldus een woordvoerder van het Vaticaan in The Guardian.

Bovendien moet de nieuwe academie de taal ook de 21ste eeuw binnenloodsen. Een voorbeeld daarvan zijn de bankautomaten binnen het Vaticaan die nog louter instructies geven in het Latijn. Maar ook daarbuiten moet de academie Latijn 'verhippen'. Zo benadrukte de paus dat het nieuwe instituut het gebruik van sociale media niet zal schuwen, en is het de bedoeling ook moderne woorden in het Latijn te vertalen. Zo zullen bijvoorbeeld hotpants brevíssimae bracae femíneae gaan heten, en kan men vertier vinden in een taberna nocturna oftewel nachtclub.

De paus gebruikt een tablet. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden