Het eeuwige levenPaul Dokter (1961-2020)

Paul Dokter (1961-2020): Muzikant met Gerard Reve als grote held

Hij maakte met The Serenes een geniaal album en verdiepte zich in filosofen, de natuur en fotografie. ‘Zijn creativiteit ging met hem op de loop.’

Paul Dokter Beeld
Paul Dokter

Zijn meesterwerk was het album Barefoot & Pregnant met de Jouster band The Serenes. Ze kregen er een Edison voor en muziekblad Oor plaatste het als nummer 11 op de ranglijst van beste albums uit de jaren negentig. ‘Ze waren vreselijk goed: weidse, melancholieke gitaarrock. Ik vond het toen een prachtplaat, vooral de nummers Voodoo Economics, Abiding Place en Good Missionary’, zegt Menno Pot, muziekrecensent van deze krant.

Behalve een begenadigd muzikant was Paul Dokter een groot natuurliefhebber. Hij legde grote wilde tuinen aan in de stijl van Piet Oudolf. En hij maakte duizenden foto’s tijdens lange natuurwandelingen. Hij hield van Russische schrijvers en Duitse en Franse filosofen. Boven zijn bed hing een uitspraak van Arthur Schopenhauer: ‘Het ergste moet nog komen.’

‘Gerard Reve was zijn grote held’, zegt Milou Halbesma, zijn vriendin gedurende de laatste vier jaar van zijn leven. Paul Dokter overleed op 7 augustus op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Met Theo de Jong vormde hij het creatieve deel van The Serenes. ‘Alternative Press, een Amerikaans muziektijdschrift, noemde de twee de ‘Lennon en McCartney’ van Nederland, herinnert Jan ten Boom zich, manager van The Serenes.

Paul kwam uit een geslacht van Drentse veenarbeiders. Zijn vader was de eerste in de familie die mocht studeren. Daarna werkte hij zijn hele leven als expat voor Shell, onder meer in Brunei, Nigeria en London. Paul zat tijdens zijn middelbareschooltijd op een internaat in Giekerk, Vervolgens studeerde hij in Groningen aan het Nedersaksisch Instituut Friese en Drentse taal- en volkenkunde. Hij voltooide de studie niet, omdat hij eind jaren zeventig de punk ontdekte. Hij sloot zich aan bij de band The Toilets. Later stapten de bandleden onder de naam The Toylets over op New Wave.

In de oefenruimte in St. Nicolaasga kwam hij Jan ten Boom tegen. ‘Hij vroeg mij of ik de groep wilde managen.’ Ten Boom bracht hem in contact met Theo de Jong, ook songwriter, zanger en gitarist. Samen met Joan Hooghiemstra (drums) en Ale Bosma (bas) doken ze in 1989 de studio in voor wat Barefoot & Pregnant zou gaan heten.

‘Het was een haast religieus en euforisch samenzijn in de melodie van de muziek. Ieder woord was op zijn plaats, ieder woord bezat dezelfde klank als de melodie waarin het gegoten werd. De tekst en muziek versmolten tot een blinkend amalgaam’, zo keek Dokter erop terug. Het succes leidde tot een tour door Europa. Dokter zette er meteen punt achter. Hij was het niet eens met De Jongs keuze voor de Amerikaanse gitaarrock.

Dokter sloot zich enige tijd aan bij de band van Theo de Jongs broer Tjitze, Sunstonecruiser. Maar de perfectie van The Serenes kon niet meer worden bereikt. Hij ging fotograferen en schrijven, had met zijn toenmalige vriendin een woonwinkel in Ommen en later een eigen muziekstudio in Bedum, midden in het aardbevingsgebied van Groningen.

Via Tjitze leerde hij Milou Halbesma kennen die in Amsterdam bij het Van Gogh Museum werkte. ‘Ik had maar een microtuintje in de stad, maar hij heeft het omgetoverd tot een prachtige bloemenzee’, zegt ze.

Theo de Jong herinnert zich Paul als zijn ‘soulmate voor 37 jaar’. ‘Zijn nadeel was dat zijn creativiteit met hem op de loop ging.’ Hij kon niets afmaken omdat hij altijd weer een volgend idee had. ‘Sinds 2014 hadden we de samenwerking weer opgepakt onder de naam The Family Acid. Er was zelfs een plan om weer live op te treden, maar daar is nu abrupt een einde aangekomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden