Patrick Kluivert weer gehoord in zedenzaak

Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag voetballer Patrick Kluivert en drie vrienden van hem ondervraagd over de mogelijke groepsverkrachting van de 20-jarige Mariëlle Boon....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de zaak die het gerechtshof weer heeft geopend, komt vooral de belastende verklaring aan de orde van de taxichauffeur, die het gezelschap naar het appartement van Kluivert heeft gereden.

Het Openbaar Ministerie vindt inmiddels ook dat Kluivert en zijn vrienden zich voor de rechter moeten verantwoorden. Eerder werd bekend dat procureur-generaal mr. J. Al vindt dat justitie de zaak destijds veel te snel heeft geseponeerd.

Het gerechtshof beslist binnen afzienbare tijd of Kluivert en zijn vrienden strafrechtelijk worden vervolgd. Vorig jaar zag het Openbaar Ministerie in Amsterdam af van vervolging wegens gebrek aan bewijs. Boon nam daar geen genoegen mee en ging tegen het besluit bij het hof in beroep.

Mariëlle Boon beweert dat Kluivert en zijn vrienden haar in mei vorig jaar na een discobezoek in een taxi trokken en naar het appartement van de voetballer brachten in Amsterdam-Noord. Daar zouden de vier mannen de vrouw gedurende twee uren meerdere malen hebben verkracht.

Daarna stapte Boon, die zelf zegt die avond te veel te hebben gedronken, naar de Amsterdamse politie. De dienstdoende rechercheur ontraadde haar er een zaak van te maken. Om die reden deed ze geen aangifte. De politie vernietigde de resultaten van een op haar lichaam verricht sporenonderzoek.

Naderhand deed ze toch aangifte. Het Openbaar Ministerie besloot Kluivert en zijn vrienden niet te vervolgen wegens onvoldoende bewijs. Het viertal ontkent niet dat het met Boon seksueel contact heeft gehad, maar volgens advocaat Spong draait het om de vraag of dat tegen de wil van de vrouw is geweest.

Niettemin blijkt uit het justitieel dossier dat Kluivert een poging heeft gedaan tot schikking met Boon. Dat gebeurde nog voordat ze aangifte van verkrachting deed. Boons advocaat A. Mosckowicz zegt dat dit aanbod haar nooit heeft bereikt. Hij noemt het gebaar ook opmerkelijk omdat Kluivert en zijn vrienden steeds gezegd hebben dat de vrouw instemde met de gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden