Patrick Kluivert en vrienden niet vervolgd voor verkrachting

AC Milan-voetballer Patrick Kluivert en drie van zijn vrienden zullen niet worden vervolgd voor de vermeende verkrachting van Mariëlle Boon alias 'Sandra'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Kluiverts enige reactie luidde verrast te zijn door het nieuws. Boon reageerde aangeslagen op het besluit van het hof. 'Dit komt heel hard aan. Dit had ik totaal niet verwacht, ook mijn familie en vrienden niet', zei ze in het tv-programma Nova. 'Ik had veel bewijzen. Nu heb ik helemaal geen kans gehad.'

Haar vader omschreef het besluit als 'een bijzonder hard gelag'.

Boon beschuldigt Kluivert (21) en zijn vrienden ervan haar te hebben verkracht in de nacht van 10 op 11 mei van het vorig jaar. Het viertal zegt dat Boon met seks had ingestemd. Boon deed aangifte van groepsverkrachting, maar een officier van justitie kwam tot de conclusie dat daar niet voldoende bewijs voor was. De vier mannen werden niet vervolgd.

Boon diende tegen die beslissing een klacht in bij het gerechtshof in Amsterdam. De 20-jarige vrouw uit Hoofddorp verzocht het hof alsnog de vervolging van het viertal te bevelen. Alle partijen werden door het hof gehoord.

Opmerkelijk genoeg adviseerde een ander lid van het Openbaar Ministerie, advocaat-generaal J. Al, dat Kluivert en zijn vrienden wél voor de rechter moesten worden gebracht. Maar het hof oordeelde gisteren dat er te weinig bewijs tegen de vier mannen bestaat. De raadsheren wijzen de klacht van Boon na een uitgebreide motivering af.

De raadsheren overwegen onder meer dat 'er onvoldoende aanwijzingen bestaan dat klaagster tot het ondergaan van seksuele handelingen is gedwongen'. Volgens het hof is niet gebleken dat Boon tegen de seks bezwaar heeft gemaakt.

Bovendien is volgens het rechtscollege onvoldoende duidelijk geworden dat Kluivert en zijn vrienden hadden moeten begrijpen dat Boon tegen haar zin de seks onderging. Boon heeft immers zelf verklaard 'dat het mogelijk is dat de betrokkenen niet wisten dat een en ander tegen haar wil geschiedde'.

Volgens de advocaat van Boon, mr. A. Moszkowicz, heeft het hof in haar beslissing in overweging genomen dat er al eerder een diepgaand onderzoek door de politie is geweest naar de zaak. Ook het feit dat de verklaringen van Kluivert en zijn vrienden overeenstemmen, woog voor het gerechtshof zwaar.

Moszkowicz: 'Tussen het feit en het verhoor zat drieëneenhalve week. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ze het op elkaar hebben afgestemd.' De advocaat zei nog steeds grote vraagtekens te plaatsen bij de nauwkeurigheid van het politieonderzoek.

Boon zei gisteren negen maanden met de affaire te hebben moeten leven. 'Ik moest me continu verdedigen terwijl hij dóórvoetbalde. Hij gaat nu naar het WK. Terwijl ik het slachtoffer ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden