Patijn acht terugkeer Gümüs op zijn plaats

Burgemeester Patijn van Amsterdam vindt dat de Turkse kleermaker Gümüs moet kunnen terugkeren naar Nederland. Dat zou volgens hem moeten gebeuren nadat de burgemeesterscommissie, die zich over het probleem van de witte illegalen buigt, haar werkzaamheden heeft afgerond....

De kleermaker uit de Amsterdamse Pijp keerde in 1997 met zijn gezin terug naar Turkije, nadat hij en buurtbewoners tevergeefs voor een verblijfsvergunning hadden geijverd. Patijn, die voorzitter is van de commissie, zei in het tv-programma Buitenhof: 'Ik vind dat het slot van het witte-illegalendebat moet zijn dat Gümüs terugkeert naar Nederland.'

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht buigen zich over de dossiers van illegalen, die in voorgaande jaren net niet voldeden aan de criteria die toen golden voor legalisering. Nadat de afgewezen illegalen vorig jaar een hongerstaking hadden gehouden, zegde staatssecretaris Cohen van Justitie toe alsnog de schrijnende gevallen in behandeling te zullen nemen. Daarover buigt zich nu de burgemeesterscommissie, die haar werkzaamheden voor de zomer hoopt af te ronden.

Patijn zei dat het aantal aanvragen 6600 bedraagt, terwijl er niet meer dan duizend verzoeken verwacht werden. Meer dan de helft van de aanvragen heeft een eerste schifting door het ministerie van Justitie niet doorstaan. De burgemeesters buigen zich nu over de naar schatting 2400 legaliseringsverzoeken die voor nadere bestudering in aanmerking komen. Daarvan heeft Cohen er inmiddels tachtig gehonoreerd.

Patijn wees erop dat als Gümüs in 1997 niet uit eigen beweging was teruggekeerd naar Turkije en net als de anderen was ondergedoken, hij nu ook een beroep op de regeling had kunnen doen. De burgemeester zei te betreuren dat de Tweede Kamer zich destijds met de kwestie-Gümüs is gaan bezighouden, omdat daarmee in feite een informele oplossing onmogelijk werd.

Een woordvoerder van Cohen toonde zich zondag verbaasd over de suggestie van Patijn. Ook onder de huidige, versoepelde regeling zou Gümüs niet aan de criteria voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.