Pastoor moet een ruziënde buur ook de hostie weigeren

Een pastoor te Reusel weigert de homoseksuele Prins Carnaval van Reusel de communie (Binnenland, 17 februari). In dit soort berichten heet de pastoor dan ‘recht in de leer’....

Frits HendriksNijmegen junior-theoloog Mevr. M. Hazendonk en Middelbeers

Het is absoluut waar dat homoseksueel samenleven volgens de katholieke kerk niet de bedoeling is. Het is zonde. Of dit betekent dat iemand geen communie kan ontvangen, is een ander punt. Uit de berichtgeving over Reusel lijkt van echt contact weinig sprake. Zo’n zaak doet een pastoor toch niet telefonisch af? Hoe handelt de pastoor bij andere zonden? Kunnen ruziënde buren de hostie ontvangen? Het is scheef om de ene (seksuele) zonde wel te veroordelen en de andere niet.

Op de tweede plaats is de pastoor liturgisch niet recht in de leer. Een carnavalsmis zou namelijk nooit gehouden mogen worden. Een mis of eucharistieviering is een viering waarin onder de gedaante van brood en wijn de Christus centraal staat. In een carnavalsviering staat het ‘samen vol leut bezig zijn’ centraal. Waarom kan men niet een andersoortige kerkelijke carnavalsviering bedenken, zonder eucharistie?

Op de derde plaats is er catechetisch wat mis. Conservatieve pastoors en ook de bisschoppen leggen in hun catechese alle nadruk op de eucharistie als de bron van het kerkelijke leven. De gewone gelovige voelt zichzelf daardoor niet meer in staat een persoonlijke relatie met God aan te gaan middels gebed. Ook meent de gelovige, dat als hij de hostie niet mag ontvangen, hij buiten de kerkgemeenschap wordt gesloten.

Met minder nadruk op de eucharistie en meer op het persoonlijk gebed zouden deze gedachten kunnen worden voorkomen.

Frits Hendriks, Nijmegen junior-theoloog

Communie
Een priester weigert communie uit te reiken aan een man, omdat ‘deze een andere geaardheid heeft’. Wat doet de Rooms-Katholieke Kerk dan als een haar priesters deze geaardheid heeft? Mag hij dan zelf niet ter communie gaan, maar wel de communie uitreiken? Of komt dit probleem nooit voor omdat omdat alle priesters hetero zijn?

Mevr. M. Hazendonk, Middelbeers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden