Pastinaken met gort, appel en spek

Vergeten, maar vooral ondergewaardeerde groenten, daar ging het om bij de kookdemonstratie die ik vorige week bij Mandemakers Keukens voor Volkskrantlezers gaf. Ik had pastinaken, pompoenen, bietjes, knolselderij, winterwortel en kweeperen uit mijn tuin meegenomen, maar ik ben niet eens aan alle ingrediënten toegekomen, zo druk en gezellig was het. En het was érg leuk om u, lezers, althans een aantal, nu eens persoonlijk te ontmoeten - uw complimenten deden me blozen.

© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor vier personen:
750-800 g pastinaken (natuurwinkel)
3 rode uien, gesnipperd
3/4 eetl. gedroogde tijm
5 eetl. olijfolie
300 g biologisch ontbijtspek, in flinters gesneden
150 g vluggort (Lassie)
(boter)
1 grote of 2 kleine handappels (Elstar)
bosje platte peterselie, gehakt
Maar ik had deze culinaire klus niet kunnen klaren zonder de Mannen van Mandemakers. Allereerst mijn charmante assistent: Eelco. Een knolselderij met de hand vermoorden en tot sliertjes schaven, dat verdient langdurig culinair respect. Harm, zonder jou had ik de kweeperentaart nooit kunnen perfectioneren. En Twan: heroïsch was het toen jij, bleek van pompoenangst, tóch de pompoenpizza proefde. Daarom speciaal voor jou een stoer recept met een andere bijna vergeten, maar o zo lekkere groente: pastinaak. Heerlijk met notige, ouderwetse gort, spek en ui.

Verwarm de oven op 200 °C. Was de pastinaken en snijd de dunne punten en de steelaanzet eraf. Schil ze (dunschiller), snijd grote exemplaren eerst overdwars doormidden en snijd de stukken vervolgens in zo gelijk mogelijke 'frietjes'. Doe de pastinaken samen met een flinke snuf zout, uisnippers en tijm in een ruime, lage, ingevette ovenschaal. Verhit de olijfolie in een wok of braadpan en bak de spekflinters op matig vuur knapperig en bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en schenk het bakvet over de pastinaken, meng goed. Dek af met aluminiumfolie en bak de pastinaakfrieten 25 minuten middenin de oven. Breng intussen 600 ml water met een snuf zout aan de kook en kook de gort in ca. 15 minuten beetgaar. Giet zonodig af en laat in de afgesloten pan staan, eventueel met een klontje boter erdoor. Snijd de appel(s) met schil, zonder klokhuis ook in repen. Verwijder het folie, meng de appels door de pastinaak en bak nog ca. 20 minuten tot de pastinaken gaar zijn, schep halverwege om. Haal de pastinaken uit de oven, schep het spek erdoor. Doe de gort op borden, verdeel het pastinaakmengsel erover en bestrooi met peterselie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden