Pastagerecht met mango


Ingrediënten


Voor 4 personen
450 gr korte verse pasta
2 eetl olie
1 grote mango in kleine blokjes
geschaafde Parmezaanse kaas
Voor de saus
175 gr ontpitte, gemarineerde olijven, zeer fijn gehakt
1 rode paprika in kleine blokjes
1 rode fijngehakte ui
3 à 4 lente-uitjes in dunne ringetjes
25 gr fijngehakte koriander
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 eetl fijngehakte knoflook
1 eetl fijngehakte gember
2 eetl droge sherry
4 eetl olijfolie
peper en zout
100 gr tomaat in blokjes


Het duurt een halve dag tot doordringt dat die ontzettend leuke zen-kok in de film How to cook your own life (vorige week tijdens het Boeddhistisch filmfestival in Amsterdam) al zeker 25 jaar in de boekenkast staat. Ineens valt het kwartje: het Tassajara kookboek van Gordon Espe Brown. Ooit gekocht vanuit het ideaal van een gezond, puur, vredig en harmonieus leven met liefde, tijd en aandacht voor alles wat groeit en bloeit en in de keuken terechtkomt. Na een grandioos mislukt maal verdween het voorgoed in de kast.

Een vegetarisch kookboek uit de magere jaren. Saaie bruine kaft, suffe tekeningetjes. In alles het tegendeel van die flamboyante, charismatische man uit de film. Als hij het deeg kneedt, rolt het zich vanzelf tot een prachtige bol. Groenten stellen zich zelf in ordelijke reepjes op. Koken is bij hem een puur bourgondisch genot en toch is deze Amerikaanse kok een echte zenmeester.

Maar misschien is de kloof niet zo groot. 'Kijk', zegt Brown, terwijl hij laat zien hoe ongelofelijk onhandig al die plastic verpakkingen en ingenieuze flessendoppen zijn, 'goed eten komt niet uit een pakje. Dat komt uit je hart.' En dat is het uiteraard het geheim van iedere kok. Zen of niet zen.

Er is intussen een nieuw boek in de Volkskeuken bijgekomen: Zen en de kunst van modern oosters koken, van Deng Ming-Dao. Dat ziet er leuk uit. Mooie foto's, onderhoudende zen-anecdotes en smakelijke fusiongerechten, zoals Italiaanse pasta met gember, koriander en mango. Brown zal het ons niet kwalijk nemen dat we hieruit koken. Hij schreef het voorwoord.


Bereidingswijze

Het gerecht is supersimpel, maar het schoonmaken en uiterst fijnhakken van de ingrediënten vraagt op z'n zens tijd, zorg, toewijding en natuurlijk liefde. Kook de pasta al dente. Laat hem uitlekken en afkoelen en roer er 2 eetlepels olie door. Hussel alle ingrediënten voor de saus voorzichtig door elkaar. Schep er de stukjes mango door. Meng de saus met de pasta. Serveer de pasta met versgeschaafde parmezaanse kaas en blokjes tomaat.

Pay-Uun Hiu


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden