Pasta met paprikasaus en spinazie

Pasta met paprikasaus en spinazie (Hoofdgerecht voor 2 personen).

Beeld Studio V

Nu ik een nieuwe baan heb in Utrecht, zit ik elke ochtend vanuit Amsterdam in de trein. Er zijn mensen die daar enorm van genieten. Voor een vriendin van mij is de treincoupé tweemaal daags een luxe retraite. Geen luiers om te verschonen, geen zeurende collega's die iets willen en de telefoon zet ze gewoon even uit. Helaas heb ik niet haar forenstalent.

Vooral de terugreis vind ik lastig. Precies op het moment van de dag dat ik moe en hongerig naar huis wil, moet ik op Utrecht Centraal langs een lijdensweg van verlokkingen; heerlijk geurende patat, sappige döner en glanzende saucijzenbroodjes.

Ook in de coupé houdt het niet op. Jaloers kijk ik naar mijn medereizigers die nonchalant een ongebutste banaan of vier nog hele kaascrackers uit hun tas vissen. Eenmaal thuis wil ik onmiddellijk eten. Dat vraagt om een kordaat en makkelijk forenzendinertje.

Deze saus is snel klaar en laat zich bovendien handig invriezen. Ik maak vaak een grote pan en eet er dan de hele week van, aangevuld met wat ik in de koelkast vind: een restje broccoli, wat gerookte ham of spinazie.

Bereiding

Fruit de knoflook en de peper in een braadpan in een flinke scheut olijfolie. Voeg de paprika toe en stoof een paar minuten. Doe de tomaten, rozemarijn, azijn en wat zout en peper erbij. Laat 15 minuten pruttelen, zonder deksel op middelhoog vuur, en roer af en toe.

Vul een grote pan met een bodempje water en stoom hierin de spinazie in ruim 5 minuten zacht. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet en knijp het vocht er met uw handen uit. Fruit de sjalot in een koekenpan in een scheut olijfolie. Roer de spinazie er met wat zout en peper doorheen en stoof enkele minuten op laag vuur.

Beeld Sake Slootweg

Ingrediënten

- 2 tenen knoflook, geperst
- halve verse rode peper, zaadjes verwijderd, gesnipperd
- olijfolie
- 2 geroosterde rode paprika's uit een pot, in stukjes
- 400 g middelgrote tomaten, in blokjes
- blaadjes verse rozemarijn
- 1 eetl. balsamicoazijn
- 400 g gewassen verse bladspinazie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 200 g spaghetti
- enkele plakjes gedroogde worst (bijvoorbeeld fuet)

Kook de spaghetti in gezouten water in ongeveer 10 minuten gaar. Schep 3 eetlepels van het pastakookvocht bij de saus en giet de pasta dan af. Meng de saus door de spaghetti en leg wat spinazie bovenop. Garneer met een paar plakjes worst. Verdubbel de ingrediënten als u net als ik nog wat saus over wilt hebben voor morgen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Verse spinazie.
Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.