Pasta met mozzarella en tomaat


Ingrediënten



Voor 4 personen
500 gram fusilli of penne of andere korte pasta
blik (400 ml) tomatenblokjes
2 bollen mozzarella, in stukjes
5 eetlepels olijfolie
100 gram geraspte parmigiano reggiano (parmezaan)
oregano


Ze zijn er nog altijd: internetters die zoekmachines aanspreken alsof het mensen zijn. Die 'heerlijk recept pasta' intypen en dan denken dat Google of Ilse of MSN-search alle recepten op het world wide web geproefd heeft.

Of misschien denken ze helemaal niet. Hebben ze gewoon een groot ontzag voor het Grote Mysterie dat internet is. Af en toe zie ik de zoekopdrachten waarmee mensen op mijn site terecht zijn gekomen. 'Libanese restaurants Parijs' was er ook zo een.

Natuurlijk is er een kans dat er een Nederlandse culifanaat is, die verslingerd is aan Libanees eten, in Parijs woont, uitvoerig onderzoek heeft gedaan en daarvan verslag doet op een site. Maar dat is een theoretische kans. Een heel, heel, heel klein rotkansje. In verzekeringspolissen heet dat nihil, terwijl ze nul bedoelen. Ik zou liever mijn Frans bij elkaar grabbelen en 'restaurants libanais paris' intypen.

Google en soortgenoten beoordelen niet inhoudelijk. Dus als je na het intypen van 'lekker recept kip' een enorm aantal hits krijgt, betekent dat niet dat die recepten lekker zijn, maar dat degenen die ze op internet hebben gezet er zelf het woord 'lekker' aan toegevoegd hebben. Slim. En handige jongens die weten hoe zoekmachines werken, nemen de populairste zoekwoorden zelfs op in hun sitenaam, zoals lekkerwijntje.nl, recepten.nl, recepten.com. Dan kom je nog hoger in de lijst van hits te staan.

Nou, tijd voor een recept dat echt lekker is. Wat mij betreft dan. Fusilli alla Vesuviana, uit de omgeving van Napels en dus met tomaat en het kaasje uit Campania, de mozzarella. Makkelijk te maken, mooi draderig door de gesmolten kaas en nog vleesloos ook.


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de pasta in ruim water met zout. Doe de olie in een braadpan met de tomaat, mozzarella, de helft van de parmigiano, wat oregano en zout. Zet op een heel laag vuur, met een deksel op de pan, zolang als de pasta kookt. Giet de pasta af als hij nog erg al dente is. Meng met de saus en wat peper (liefhebbers van pittig nemen wat rode peper of sambal) en doe alles in een ovenschaal. Strooi de resterende parmigiano erover en zet onafgedekt 5 à 10 minuten in de oven.

Onno Kleyn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden