Pasta met citroenroom


Ingrediënten


Voor 4 personen
400 à 500 gram pasta
1/8 l slagroom
1 citroen
150 gram Parmigiano Reggiano
zout en peper


Lekker, zon herfst als we nu hebben. Het opstaan is weliswaar in de taaie fase gekomen, zo in het donker, maar bij de koffie glundert de zon de kamer in. Daar word ik vrolijk van, ik heb energie, huppel van mijn bureau naar de slager en de groenteman, schrijf liefdevol een stukje en praat over de telefoon met allemaal aardige mensen. s Avonds roer ik neuriënd in de pannen en gans het huisgezin hapt gezellig koutend mijn kooksels naar binnen, om me bij de yoghurt nog eens te vertellen hoe lekker het was.

Natuurlijk sist mijn Hollandse wantrouwen in mijn oor dat straks de slinger van het lot de andere kant op zal gaan. Dat vloedgolven ons en de Nederlandse kusten zullen treffen op ongeevenaarde wijze. Dat er vanuit Azië een trein met vogelgriep op Europa af dendert. En de auto gaat ook vast stuk, de computer laat het afweten en ten slotte gaat er een knoop van mijn overhemd af en krijg ik jeuk op een plek op mijn rug waar ik niet bij kan.

Normaal zouden dat soort overwegingen mijn giechelige hoerastemming in balans brengen. Voorzichtigheid met vlijt is een hemdsmouw in een jaar, of zoiets. Nu niet. De al weken voortdurende lichttherapie heeft een effect als lachgas. Daarbij moet gezegd dat ik niet in files hoef te staan en ook de Russische roulette van de NS niet speel. Rustig de wereld zien branden vanuit een luie stoel in de tuin, in de zon, buiten, ik vind het allemaal prachtig. Nou, en dan is er koken, hè. Lekker koken. Nog zon dag of wat en ik ga van kokkerellen spreken. Ik bedoel maar.

Dit is de tijd van de wilde eenden. Van de dode wilde eenden. Geen zin in? Moeilijk te krijgen in Kromdijk-Buiten? Nemen we wat anders. Ik heb nog een recept voor pasta in recordtijd. Zo snel, zo lekker, dat geloof je niet. Er komt natuurlijk room aan te pas, wat me misschien op het misprijzen van sommigen komt te staan, maar kom op zeg, de zon schijnt.


Bereidingswijze

Nodig zijn eierloze lange pasta, spaghetti of, beter, die mafaldine waar ik het ooit over had, en anders korte, penne, maccheroni, tortiglioni. Verder room, een citroen en echte Parmigiano Reggiano. Geen Grana Padano en al helemaal geen zakjes nep. Gelukkig rukt de echte Parmigiano op; wie geen stuk kan krijgen, vindt misschien zakken vers geraspt met het blauw-gouden logo van het Consortium in het koelvak.

Kook de pasta in ruim water met zout. Verwarm nu pas in een koekenpan of braadpan de room, met een snufje zout. Was de citroen af en rasp de schil heel dun boven de roompan. Je mag alleen geel gebruiken. Draai er wat peper bij. Giet de pasta af, meng met de citroenroom en serveer met de Parmigiano. Vanaf het opzetten van het water klaar in twintig minuten. Leve de herfst!

Onno Kleyn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.