Update

'Paspoort na generaal pardon moeilijk te krijgen'

Vluchtelingen die als gevolg van het generaal pardon in 2007 een verblijfsvergunning hebben gekregen komen maar moeilijk aan een Nederlands paspoort. De documenten die ze nodig hebben om zich te laten naturaliseren bevinden zich namelijk vaak in het land van herkomst.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zegt VluchtelingenWerk Nederland zaterdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in dagblad Trouw.

Volgens VluchtelingenWerk gaat het om 28.300 vluchtelingen. De vluchtelingen die onder het pardon een verblijfsvergunning kregen, moeten een geboorteakte en een geldig paspoort overhandigen. Het kost hen veel geld om die in hun geboorteland te verkrijgen en vaak is het daar niet veilig voor ze, zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk. 'Hierdoor kunnen deze mensen niet volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, terwijl ze dat wel willen.'

De woordvoerster zegt dat de meeste van de mensen die verblijfspapieren kregen door het generaal pardon, in Nederland willen blijven en Nederlander willen worden.

Bewijsnood
Minister Gerd Leers (Asiel) liet eerder in een Kamerdebat weten dat de zogenoemde 'generaal pardonners' documenten uit het land van herkomst moeten verstrekken voor hun naturalisatie. Wel kan er sprake zijn van 'bewijsnood'. Dat betekent dat verplichte documenten als een geboorteakte niet nodig zijn als objectief is aangetoond dat deze niet meer bestaan of nooit zijn opgemaakt. Zijn ze er wel, dan is het aan de aanvrager om ze vanuit het land van herkomst via bijvoorbeeld familie toch hier te krijgen.

Leers staat erop dat er serieuze pogingen worden ondernomen om aan de documenten te komen en ziet geen aanleiding om van die geldende voorwaarden af te wijken. In een Kamerdebat in februari voegde hij daar wel aan toe: 'Als echt blijkt dat mensen geen bewijs kunnen leveren, zullen wij naar een andere oplossing moeten zoeken.'

Leers verwacht volgend jaar 9000 verzoeken om naturalisatie. De afgelopen maanden zijn al 1900 verzoeken ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden