Parijs versoepelt legalisatie van vreemdelingen zonder papieren

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft opnieuw de voorwaarden versoepeld om vreemdelingen zonder papieren te legaliseren. In een circulaire aan de prefecten, die de legalisatieprocedures uitvoeren, geeft het ministerie opdracht vijf criteria ruimer op te vatten....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Het dagblad Le Monde pakte maandag flink uit over de nieuwe welwillendheid tegenover de 'sans papiers'. Volgens de krant betekent de ministeriële order dat tien- tot vijftienduizend illegalen die in een eerder stadium werden afgewezen, alsnog kunnen rekenen op legalisering. De tweede, nog te verwachten circulaire, zou nog eens tienduizend legalisaties opleveren.

Kandidaten voor legalisering moeten nog steeds kunnen bewijzen minimaal zes maanden achtereen in Frankrijk te zijn geweest. Maar dat bewijs kan voortaan ook bestaan uit twee facturen die verwijzen naar twee achtereenvolgende periodes van drie maanden. Kandidaten hoeven niet langer hun belasting te hebben betaald gedurende hun illegale verblijf.

Ongetrouwd samenwonenden zullen niet langer worden beoordeeld als twee individuele aanvragers. Individuele aanvragers moeten in totaal zeven jaar in Frankrijk zijn geweest, gezinnen vijf jaar. De inkomsten hoeven niet langer afkomstig te zijn uit een 'reguliere activiteit' van een 'ingeschreven onderneming'. De nog komende circulaire zou vooral een versoepeling met zich meebrengen voor zieken en jongeren.

De legalisatie van vreemdelingen achtervolgt het kabinet-Jospin al lang. In februari vorig jaar greep Jospin - toen nog oppositieleider - mis toen hij zich te laat aansloot bij het kunstenaarsprotest tegen de uitzetting van illegalen. Bij zijn aantreden in juni vorig jaar beloofde hij een nieuwe wet op de immigratie. Illegalen werden uitgenodigd zich te melden voor legalisatie.

Toen de termijn 30 april van dit jaar was afgelopen, lagen er 140 duizend verzoeken. Daarvan werd de helft met de nieuwe wet in de hand ingewilligd. Maar de opwinding bij de linkse achterban wilde niet wegebben, net zo min als de acties van de afgewezen illegalen. Een praktisch probleem vormde de onduidelijkheid van de toelatingscriteria, waardoor de aanvrager in hoge mate afhankelijk was van de (on)welwillendheid van de prefect. De nieuwe circulaires moeten daarvoor soelaas bieden.

Begin juli maande de verantwoordelijke minister, Chevènement, de prefecten de afgewezen dossiers opnieuw in overweging te nemen. En half juli, terwijl wereldkampioen voetbal Frankrijk dreef op de wolk van de multiculturele overwinning, stelde oud-minister Pasqua voor álle aanvragers te legaliseren.

De gaullistische ijzervreter Charles Pasqua was als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de 'charters van de schaamte', waarmee gedurende enkele jaren illegalen onvrijwillig naar Afrika werden terug vervoerd. Zijn nieuwe mildheid was vooral bedoeld voor gebruik binnen zijn eigen RPR, meer in het bijzonder om president Chirac dwars te zitten, die geen voorstander is van grootscheepse legalisering. Het was voor Pasqua meegenomen dat hij in een moeite door het linkse kabinet in verlegenheid kon brengen.

Ook de actiegroepen hebben de zomer niet stil gezeten. Onder het voorportaal van de kathedraal van Orléans bivakkeren sinds 26 juli enkele tientallen 'sans papiers', met steun van de parochie en de communistische vakbond CGT. Van de parochianen hebben ze een koelkast gekregen, en voor de toeristen hangt hun 'strijd' in drie talen uitgelegd aan de kerkpilaren. Meer in het oog lopend was de korte bezetting van de nuntiatuur, de ambassade van het Vaticaan, in Parijs. Ofschoon de nuntius meende dat een bezetting ongepast is, heeft het Vaticaan de situatie van de illegalen wel opgenomen met de Franse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden