Parelhoen met rode wijn en knolselderij

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: parelhoen met rode wijn en knolselderij (hoofdgerecht voor 4 personen).

Uit recent onderzoek blijkt dat de markt voor gietijzeren braadpannen volledig is ingestort. Werden er voor het jaar 2000 nog gemiddeld 40 duizend exemplaren per jaar verkocht, in 2013 gingen nog maar zo'n 10 duizend over de toonbank, volgens braadpanwatchers een historisch dieptepunt.

Dat is natuurlijk een zorgwekkende zaak, want het zegt iets over de Staat van onze Unie. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de verkoop van wokpannen in de lift zit. Wokken, dat willen we wel. Lekker snel en reuze handig. De supermarkt heeft ook zo'n fijn, uitgebreid wokgroentenassortiment en de blokjes kipfilet liggen al voorgesneden in het koelvak. Sausje uit een flesje erover en klaar. Jamie Oliver komt binnenkort met zijn nieuwe kookboek, met recepten die je in anderhalve minuut kunt maken.

Ingrediënten
* 1 parelhoen
* olijfolie
* peper en zout
* 1 ui, gesnipperd
* 4 tenen knoflook, gehakt
* 20 gr groene kruiden (salie, rozemarijn, tijm)
* 400 ml rode wijn
* 400 ml kalfsfond
* 1 kleine knolselderij, geschild en in stukken
* 3 rode uien, in kwarten
* 1 eetl. mosterd
* 1 klont roomboter

Zou een braadpan soms een oubollig of suf imago hebben gekregen? Ik hoor op feestjes nooit iemand over zijn braadpan praten. Wel over Ottolenghi en over speltbrood. Dus misschien moest ik maar eens de eerste zijn. Wie weet kan het de kentering nog keren. Dus: koop allemaal een braadpan, mensen! Misschien heeft u die allang, maar moet hij alleen nog uit het onderste keukenkastje worden gevist. Dat zou in elk geval een goede verklaring zijn voor de ingezakte verkoopcijfers. Hoe dan ook, ga met dat ding aan de slag. Maak bijvoorbeeld deze parelhoen met rode wijn en knolselderij. Normaal een vogel die snel uitdroogt, maar in de braadpan blijft hij lekker sappig. En na afloop de braadpan alleen met heet water schoonmaken, nooit met afwasmiddel.

Bereiding

Snijd de parelhoen in zeven stukken; als u niet weet hoe dat moet, zoek dan even op internet het filmpje waarin ik een kip ontleed. Kruid met peper en zout en bak de parelhoen even aan in wat olijfolie. Dat gaat het beste in porties in de koekepan, waarna u de stukken in de braadpan verzamelt. Bak ook de knoflook, ui en groene kruiden even mee.

Doe alles in de braadpan en schenk de rode wijn en de fond erover. Breng even aan de kook en zet de braadpan met gesloten deksel 45 minuten in een oven op 125 graden. Haal daarna de stukken uit de pan en zeef het kookvocht. Verdeel de parelhoen met de knolselderij en de rode ui over een ruime ovenbraadslee, besprenkel met wat olijfolie en bak nog 30 minuten in een oven op 180 graden. Kook het kookvocht met de mosterd in tot de helft en klop op het laatst de roomboter erdoor. Serveer de parelhoen met de groenten op warme borden, met een gulle scheut jus erover.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden