Pangasius uit de oven met paprika, olijven en citroen

Mijn katten zijn een schoot- en spinboycot begonnen. Het was poes Persil namelijk opgevallen dat er nauwelijks poezen in mijn teksten voorkomen, én te weinig vis. Konijnen, kippen, zelfs kikkererwten bevolken mijn stukjes, maar katten? Ho maar. En dat terwijl Persil toch degene is die mijn verhalen kritisch redigeert en zonodig met één poot een heel tekstblok wist. En kater Donder met zorgvuldig gedoseerde kopjes voor mijn stressmanagement zorgt. En wat krijgen ze ervoor terug? Recepten met gróénte!

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1/2 grote biologische citroen
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 theel. gemalen komijn (djinten)
1 rood pepertje zonder zaadjes, fijngehakt
olijfolie
3 grote paprika's, rood en oranje
450 g voorgekookte biologische aardappelschijfjes
170 g uitgelekte groene olijven met citroenvulling (2 blikjes, Merza)
600 g ASC-pangasiusfilets
blaadjes van 1 bosje koriander, gehakt
blaadjes van 1 bosje platte peterselie, gehakt
Ze boffen, want aanstaande week is door het Wereld Natuur Fonds, MSC (Marine Stewardship Council) en ASC (Aquaculture Stewardship Council) uitgeroepen tot Bewuste Visweek. Wij consumenten kunnen namelijk zelf, door ons koop- en kookgedrag, ervoor zorgen dat er voldoende vis blijft - duurzaam gevangen of gekweekt natuurlijk. Zeevis met het MSC-keurmerk komt uit een gezond visbestand dat goed wordt beheerd. Het nieuwe ASC-keurmerk garandeert dat de vis verantwoord is gekweekt, zonder onnodig gebruik van antibiotica. Veel moeite hoef je ook niet meer te doen voor zulke vis: in de supermarkt vind je tegenwoordig niet alleen volop MSC-vissoorten, maar ook ASC-tilapia en -pangasius.

Sinds ik zelf in Vietnam, de grootste pangasiusleverancier, heb gezien hoe zorgvuldig er met die vissen wordt omgesprongen, ben ik een pangasiusfan. Lekker veelzijdig en hij blijft stevig, bijvoorbeeld in deze visschotel, die je prima van tevoren kunt maken. De katten? Die prefereren hun panga gepocheerd!

Rasp de schil van de halve citroen en pers hem daarna uit. Roer 3 eetl. olijfolie, gehakte knoflook, 1/2 theel. zout, komijn, gehakt pepertje, citroenrasp en -sap goed door elkaar in een kom en haal de visfilets er aan weerszijden doorheen. Laat even marineren. Maak de paprika's schoon, snijd ze in dunne reepjes. Hussel de aardappelschijfjes om met zout. Vet een lage, grote ovenschaal in en bedek de bodem met aardappelschijfjes. Verdeel de visfilets over de aardappels en schraap daarna de achtergebleven marinade erover. Verdeel paprikareepjes en olijven over de vis en besprenkel het geheel met ca. 4 eetl. olijfolie. (Zet zonodig tot gebruik afgedekt in de koelkast.)

Verwarm de oven voor op 220 °C. Laat de visschotel onafgedekt in het midden van de oven in 25 minuten gaar worden. Haal uit de oven, schenk er eventueel nog wat olijfolie over en bestrooi met koriander en peterselie. Eet met knapperig Turks brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden