Palestijn doodt 3 Israëli’s in Jeruzalem met bulldozer

Bouwvakker rijdt in op bus...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM Een 30-jarige Palestijnse bouwvakker uit Oost-Jeruzalem is woensdag met een bulldozer ingereden op een bus, auto’s en voetgangers in West-Jeruzalem. Drie Israëli’s zijn om het leven gekomen en meer dan veertig personen raakten gewond, voordat Hussam Dwayat achter het stuur werd doodgeschoten door een agent van een antiterreureenheid.

Het is de tweede keer dit jaar dat een Palestijn uit het Arabische Oost-Jeruzalem een aanslag pleegt in het Joodse West-Jeruzalem. In maart schoot een jongeman acht studenten dood in een thoraschool – de eerste aanslag in Jeruzalem sinds jaren. De daden illustreren de spanningen in de stad, waarvan Israël sinds 1967 de oostelijke helft bezet houdt. De door Israël opgerichte muur, een bouwverbod voor Palestijnen, en uitbreiding van Joodse nederzettingen frustreren het leven in Oost-Jeruzalem.

‘Tot onze spijt vinden aanslagplegers steeds nieuwe manieren om toe te slaan in het hart van Joodse volk hier in Jeruzalem’, heeft burgemeester Uri Lupolianski gezegd. Zijn dochter zat in een bus die door de bulldozer is geramd, maar zij raakte niet gewond. Onder de doden is een 33-jarige vrouw – een kind van Nederlandse immigranten – die net voordat ze werd geschept haar baby via het raam van de auto in veiligheid had gebracht.

De Israëlische politie gaat ervan uit dat Hussam Dwayat op eigen houtje heeft geopereerd. De vader van twee kinderen kwam uit Zur Baher, vlak bij de nederzetting Har Homa. Zoals veel Palestijnen in Oost-Jeruzalem had hij zijn huis zonder vergunning gebouwd. Ondanks de woningnood in Oost geeft Israël zelden bouwvergunningen voor Palestijnen af. Dwayat had een boete gekregen van ruim 30 duizend euro. Mogelijk schuilt hierin het motief van zijn daad.

Premier Ehud Olmert beraadt zich op vergeldingsmaatregelen. Genoemd zijn het verwoesten van het huis van Dwayat, of het intrekken van de sociale verzekering van zijn familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden