Paleodieet stilt de honger niet beter dan westers eetpatroon

Mensen op een vezel- en rauwkostrijk 'paleodieet' maken niet meer hongerremmend hormoon aan dan mensen met een westers eetpatroon. Dat blijkt uit laboratoriumproeven, waarbij men de darmflora van bavianen en vegetariërs vergeleek met die van gemiddelde vrijwilligers. Al sinds de jaren zeventig duikt het paleodieet geregeld op in vooral Amerikaanse afslankboeken.

Met het paleodieet eet je veel vezels en andere essentiële voedingsstoffen door de grotere hoeveelheid groente, fruit, vis en noten. Beeld thinkstock
Met het paleodieet eet je veel vezels en andere essentiële voedingsstoffen door de grotere hoeveelheid groente, fruit, vis en noten.Beeld thinkstock

Een belangrijke aanname van het paleodieet is dat mensen tegenwoordig overgewicht krijgen doordat hun honger minder goed wordt gestild dan in prehistorische tijden. Maar in het lab zien onderzoekers daar niets van, schrijven ze in vakblad mBio.

Dit bewijst dat eerdere onderzoeken over paleodiëten en de onderdrukking van de eetlust gebrekkig zijn en dat een vezelrijk, plantaardig dieet waarschijnlijk niet hongerremmend werkt, aldus de onderzoekers.

Oermens
Het paleodieet heeft zijn basis in de evolutionaire geneeskunde, schreef voedingsdeskundige Tatja Claessen eerder in de Volkskrant. Het achterliggende idee is dat onze genen nog altijd nagenoeg dezelfde zijn als die van de oermens, maar dat ons menu in de loop der eeuwen totaal is veranderd. Wat wij eten past niet meer bij ons en daardoor worden we ziek - zie obesitas, hart- en vaatziektes, diabetes en andere welvaartsziektes - terwijl uit onderzoeken blijkt dat de oermens erg gezond was.

De populariteit van het paleodieet, ook wel de oerdis, is niet onomstreden. Zo druist het in tegen de richtlijnen van het Voedingscentrum, want zonder granen, aardappels en melk wordt de schijf van vijf volledig overhoop gegooid, terwijl die wel wetenschappelijk onderbouwd is.

Gezonder oud
De discussies zijn dan ook niet van de lucht. Maar naast de sceptici zijn er toch ook wetenschappers en andere deskundigen die heil zien in deze andere visie op gezond eten. Zo concludeerde voedselwetenschapper Remko Kuipers in 2012 in zijn proefschrift waarmee hij aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde dat we gezonder oud worden als we weer gaan eten zoals onze voorouders in de Steentijd. Onze voorouders werden weliswaar niet zo oud, maar dat kwam vooral door infectieziekten en kindersterfte. Het voedingspatroon van de jagers-verzamelaars was zeer gezond.

Kuipers toonde aan dat hun dieet vergeleken met westerse voeding meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte. Wie te weinig van die vetzuren eet, heeft meer kans op hart- en vaatziekten en depressie. Teveel linolzuur leidt weer tot minder aanmaak en inbouw van die omega-3 vetzuren in het lichaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden