Het eeuwige levenTjeerd Velstra (1939-2019)

Paardensporter die in vele disciplines uitblonk

Als zoon van een fokker was Tjeerd Velstra in de wieg gelegd voor de paardensport. Hij was pionier in het vierspan- mennen en werd twee keer wereldkampioen.

Tjeerd Velstra Beeld Arnd Bronkhorst
Tjeerd VelstraBeeld Arnd Bronkhorst

Hij was het grootste multitalent in de paardensport en werd in vier disciplines kampioen. Het succesvolst was hij in de mensport.

Tjeerd Velstra werd zeven keer Nederlands kampioen met de vierspannen en twee keer individueel wereldkampioen. Hij baande de weg voor IJsbrand Chardon, die hem later in het aantal titels nog zou overtreffen. ‘Hij was mijn inspirator, mijn instructeur, mijn trainer, mijn teamgenoot, concurrent en coach, en hij heeft mij ook vele malen gejureerd. Onze paden hebben elkaar continu gekruist.’

Velstra werd ook in de jaren zestig twee keer Nederlands kampioen bij de springruiters. Andere titels behaalde hij als jongeling met de eenspanner-hackneys en het mennen met zijn tandem-aanspanning. In 2000 werd hij opgenomen in de ranglijst van honderd belangrijkste sporters van de 20ste eeuw.

Velstra overleed 25 februari in Epe. Hij leed al enige tijd aan parkinson. IJsbrand Chardon bestuurde de lijkwagen tijdens de uitvaart. ‘Het was een grote eer dat ze mij daarvoor vroegen.’ Velstra wordt overleefd door zijn tweede vrouw, Marianne Struijk. Met zijn eerste, Jeannette Florijn, die in 1997 op 53-jarige leeftijd overleed, had hij een zoon en een dochter.

Velstra werd geboren in het Friese Menaldum, een dorp onder de rook van Leeuwarden. Hier had zijn vader Ritske een fokbedrijf. Zijn vader was al actief in de mensport met hackneys, kleine dravers die voor rijtuigen werden gespannen. Tjeerd werd daarmee in 1956 kampioen. Daarna werd hij actief als springruiter. In 1962 en 1966 zou hij Nederlandse titels pakken.

In 1976 stapte hij over naar de vierspannen, omdat hij een nieuwe uitdaging zocht. Hij bleek al snel over een fenomenale stuurmanskunst te beschikken, ook omdat hij de dieren perfect aanvoelde. Zes jaar later reed hij met vier paarden voor de koets in Apeldoorn naar zijn eerste wereldtitel. Hij kroonde zich zowel individueel als met het team tot wereldkampioen. Een van de nieuwkomers in dat team was IJsbrand Chardon.

Na zijn wereldkampioenschap in 1982 won Velstra in 1983 en 1984 het CHIO-concours in Aken, en in 1986 werd hij in het Britse Ascot nog een keer wereldkampioen. Chardon werd toen tweede. ‘Ik hadhem in 1980 ontmoet bij het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne, waar Velstra van 1977 tot 1996 directeur was. Ik volgde een opleiding instructeur-bedrijfsleider. Mijn vader kon op het laatste moment wegens ziekte niet meedoen aan het kampioenschap vierspannen. Velstra vroeg: ‘Waarom doe jij het niet in zijn plaats? Ik leer het je wel. En als je geen talent heb, zeg ik het ook.’ Het lukte, ik ging en werd vijfde.’ Chardon prijst Velstra’s enorme discipline en winnersmentaliteit.

Na beëindiging van zijn actieve mencarrière in 1996 bleef hij actief in de internationale mensport als trainer, instructeur, internationaal jurylid en official. Velstra was van 2007 tot en met 2010 bondscoach mennen. Hij erkende dat de sport enorm was geëvolueerd. ‘Het is allemaal sneller geworden, zoals je ook bij het zwemmen en het hardlopen ziet. Er zijn andere technieken en rijtuigen aan te pas gekomen. Als ik zelf zou meedoen, beland ik waarschijnlijk ergens in de middenmoot. De dressuur lukt me nog wel, maar ik zou moeite hebben met het hoge tempo van de marathon en de vaardigheidsproef. Die jongens zijn zó handig met sturen tegenwoordig.’

Als bondscoach behaalde Velstra met het Nederlandse vierspanteam goud op het WK vierspannen in Beesd in 2008 en op de Wereldruiterspelen in Kentucky in 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden