Paardenhoef met gouden naalden


Ingrediënten


Voor 2 personen
1 à 2 eetl lichte sojasaus
2 à 3 eetl zoete rijstwijn
1 teentje knoflook, fijngehakt
stukje gember, geschild en fijngehakt
3 lente-uitjes in ringetjes
100 gr waterkastanjes (vers of uit blik)
1 zakje gouden-naaldenpaddestoelen
2 à 3 eetl olie
zout en peper
sesamolie


Harmonie is een belangrijke deugd in de Chinese keuken. Het gaat daarbij Dat is dus niet het soort opgelegde harmonie van kop dichthouden tot alle gasten zijn vertrokken, waarna blijkt dat er melamine in de zuivelproducten zit en er doden vallen, zoals bij het Chinese melkschandaal. Nee, het gaat om een natuurlijke balans tussen smaken, texturen en kleuren, tussen roerbakken, stomen, stoven en frituren. Maar de allerbelangrijkste balans is die tussen moeilijk en makkelijk.

Of dat echt Chinees is, is de vraag. Praktisch is het wel, bleek tijdens een workshop Chinees koken die de Volkskok gaf op verzoek van Edith Dourleijn van koken.blog.nl. Ze had een verhalenwedstrijd uitgeschreven en de winnaar mocht een middagje koken met ondergetekende.

Aanvankelijk stonden allemaal topstukken op het menu. Tot opeens het vermoeden rees dat niet iedereen even behendig is met het Chinese hakmes, en het fijn is als je zo'n project kunt afronden met een prettige maaltijd zonder hechtingen en pleisters. Houd het daarom bij één pièce de résistance, dat is voor elk diner een geruststellend uitgangspunt.

Na vier uur gezamenlijk hakken, snijden, stomen, frituren, koken en bakken, was de bewerkelijke schotel met gevulde tofu toch niet de favoriet van prijswinnares Marianne. Het allerlekkerste vond ze een gerecht dat luistert naar de illustere naam `paardenhoef met gouden naalden', natuurlijk zonder gaan er geen echte paardenhoevenin. en naalden in de wok en het echte goud is ook ver te zoeken.

In het Chinees heet een waterkastanje echter ook paardenhoef en met gouden naalden worden dunne, witte langwerpige paddestoelen bedoeld (jinzhen'gu; flammulina velutipes). Bijzonder is de combinatie van zoete Japanse rijstwijn (mirin) met de knapperige, frisse waterkastanjes en de zachte paddestoelen. Ze zijn te koop in de Chinese winkel.

Snijd de uiteinden van de paddestoelen en zorg dat er geen aarde achterblijft. Trek ze dan in de lengte in plukjes los van elkaar. Laat de waterkastanjes uitlekken en snijd ze in plakjes (neem verse als het kan, schil die eerst en snijd de donkere plekjes eruit).

Verwarm de wok en de olie, bak lente-ui, gember en knoflook aan. Doe dan de waterkastanjes erbij. Blijf roerbakken op hoog vuur. Bak dan de gouden naalden paddestoelen mee. Voeg de rijstwijn en sojasaus toe. Bak het geheel kort. Breng op smaak met zout en peper, en druppel er nog wat sesamolie overheen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden