Overvloed & vogels

Goed nieuws voor liefhebbers van kokkels. Op de Waddenzee, maar ook in de Oosterschelde ligt een overvloed aan kokkels. Natuurbeschermers willen niet dat we die kokkels opeten omdat de vogels ze nodig hebben....

De beste kokkels zijn de handgeharkte. Ze bevatten minder zand. Kokkels zijn nog veel lekkerder dan mosselen. Recept: koken in eigen nat dat Waddenzeewater is of Oosterscheldewater, en naturel eten.

We noemden in de Volkskeuken van 26 augustus de overvloed aan appels en het probleem van lezers die zich met al die appels geen raad weten. Het beste kan men er sterke drank van stoken. Dat mag niet, maar het is niet moeilijk. Er zijn Nederlands- en Engelstalige boekjes op de markt waarin wordt uitgelegd hoe het moet.

Tip voor mensen die met een auto naar Portugal gaan. Klop bij een willekeurige dorpssmid aan en koop een complete sterkedrankinstallatie. Die bestaat uit een koperen vat met een losse overloop waaruit straks thuis de mooiste calvados zal sijpelen. We zagen zo'n installatie bij een kleine crimineel in de Betuwe, waar de appels de mensen echt om de oren vliegen. Je bent gek als je er geen drank van maakt, vindt hij. En de Portugese destillatieketel kostte hem compleet maar 350 gulden. Hij heeft hem er in een stookseizoen uit.

Appels passen goed bij vogels. Ganzen worden gebraden met appelen als vulling. Het lijkt of de zure appels de soms wat tranige smaak van gans bestrijden. Eend wordt eerder met sinaasappelen gecombineerd, maar met appelappelen kan het ook.

Koop wilde of tamme eend. Twee mogelijkheden. De eend inwrijven met zout en omwentelend aanbraden in hete olie of boter. Of de eend inwrijven met zout en niet eerst aanbraden.

In beide gevallen de bruine of de gele eend in een grote pan doen met hele of halve of kwarten appels; net zoveel gewicht aan appels als de eend ongeveer weegt. Een half glas water toevoegen, de pan op het kleinste vuur zetten, deksel er op. Een uur of langer niet meer naar omkijken.

De gare eend uit de pan vissen en de rest van de inhoud van de pan door een zeef wrijven. De appelmoes opvangen en nog wat inkoken (roerend in een koekenpan bijvoorbeeld).

Deze saus is niet lekker. Maar een wonder: honing erdoor of suiker. En dan eten met de eend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden