Postuum Michel Karsten

Overleden huisarts Michel Karsten begeleidde topsporters openlijk bij het gebruik van anabole steroïden

Huisarts Michel Karsten, die bekend werd omdat hij als een van de weinige artsen openlijk sprak over het toedienen van anabole steroïden aan topsporters, is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. De voormalig huisarts en politiearts uit Haarlem overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Michel Karsten in 1972 met voetballer Anton Marijt van FC Haarlem.

Karsten begeleidde naar eigen zeggen tientallen topsporters bij het gebruik van anabole steroïden. Onder hen waren volgens hem bodybuilders, vechtsporters en atleten.

In 1992 raakte hij in opspraak vanwege een optreden in het tv-programma van presentator Gert Berg. Karsten zei na een vraag over doping dat er schaatsers uit de olympische kernploeg bij hem kwamen. Ook vertelde hij dat hij bij de Olympische Spelen in Albertville een schaatser zag rijden die bij hem over de vloer kwam.

Zijn uitspraken wekten grote beroering in de schaatswereld. De kernploeg, met onder meer Leo Visser, Bart Veldkamp, Rintje Ritsma en Yvonne van Gennip, spande een rechtszaak tegen hem aan: de schaatsers eisten dat hij zijn woorden terugnam of dat hij vertelde om welke schaatser het ging. De affaire werd landelijk nieuws: Karsten kreeg een bommelding bij zijn praktijk in Haarlem te verduren en uit voorzorg gaf hij de medische dossiers aan topsporters mee.

Karsten weigerde echter namen te noemen, omdat hij vond dat dit onder zijn beroepsgeheim viel. De rechter dwong hem daarop tot rectificatie: Karsten moest toegeven dat hij zijn beschuldigingen ‘niet aannemelijk’ had kunnen maken. Na de affaire besloot schaatsbond KNSB met out-of-competitioncontroles te beginnen: dopingcontroles buiten de wedstrijden om.

De huisarts was een van de weinige artsen in Nederland die zonder schroom praatte over het verstrekken van anabole steroïden. Hij wilde het onderwerp bespreekbaar maken. Karsten was naar eigen zeggen tegen doping, maar hij vond dat elke sporter recht had op medische begeleiding. Bovendien vond hij dat hij als arts topsporters die koste wat kost anabolen wilden nemen, niet de zwarte markt op kon laten gaan, omdat daar veel vervuilde middelen rondzwierven.

‘Ik heb nergens spijt van’, zei hij naderhand over zijn tv-optreden bij Gert Berg, ‘buiten het feit dan dat ik me als arts heb laten verleiden tot uitspraken die ik beter niet had kunnen doen’. Wel voelde hij zich aangetast in zijn goede naam doordat anderen zijn woorden in twijfel trokken. ‘Ik heb altijd open en eerlijk gezegd wat ik op dopinggebied deed en wat de redenen daarvoor waren. Het enige wat ik beoog is de hypocrisie rond doping te doorbreken. Dat is mijn motivatie. Ik doe het niet voor het geld. Niemand heeft me ooit een cent hoeven betalen.’

Karsten was een grote naam in het krachtsportcircuit. Hij werd vele malen gevraagd voor lezingen aan sportartsen en coaches over het gebruik van anabole steroïden. Ook werkte hij mee aan de oprichting van het NeCeDo, dat later overging in de huidige Dopingautoriteit. Tot aan zijn dood spande hij zich in om artsen ervan te overtuigen dat anabole steroïden kunnen bijdragen aan de revalidatie van patiënten met bijvoorbeeld een dwarslaesie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden