LezersbrievenDinsdag 20 augustus

Ouderschap voor drie of meer mensen wettelijk vastleggen: niet doen, in het belang van het kind en zijn behoefte aan consistentie

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 20 augustus.

Een gezin in traditionele samenstelling aan de eettafel.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: Meer dan twee wettelijke ouders? Niet doen

Timo Huijzendveld doet een dringend beroep op regering en parlement om het meerouderschap wettelijk te verankeren (O&D, 16 augustus). Als ontwikkelingspsycholoog raad ik dat ten stelligste af. Twee volwassenen (een man en een vrouw; twee vrouwen; twee mannen) dienen vooralsnog de enige verantwoordelijken te zijn voor een opgroeiend kind, wat mij betreft tot 18 jaar.

De ontwikkelingspsychologische reden daarvoor is dat een kind naast liefde, voeding, kleding, ontwikkelingsmogelijkheden en zo meer consistentie nodig heeft. Dat is met twee volwassenen vaak al moeilijk genoeg − ook in harmonie met elkaar − maar al helemaal als ze fundamenteel over een aantal zaken van mening verschillen of zelfs in een vechtscheiding liggen, of die hebben gehad.

Er is niets op tegen, en het kan in omstandigheden als die van Huijzendveld, vader in een meeroudergezin, zelfs heel positief zijn, indien de twee verantwoordelijken voor een kind afspraken met derden maken. Maar een wettelijk meerouderschap is niet nodig als de verhouding tussen de twee verantwoordelijken en een derde gedurende 18 jaar goed blijft. Indien die verhouding niet goed blijft, kan de derde wettelijk allerlei zaken proberen af te dwingen bij de rechter en dat brengt onrust en onveiligheid, niet alleen in het leven van de twee verantwoordelijken maar juist ook in het leven van het kind.

Met meerdere personen liefdevol om een opgroeiend kind gaan staan: fantastisch. Dat voor drie of meer mensen wettelijk vastleggen: niet doen, in het belang van het kind en zijn behoefte aan consistentie.

Ewald Vervaet, Amsterdam

In de drek, dat is wat gek

Zondag vond het Nederlands kampioenschap zwientie tikken plaats, waarbij mensen geblinddoekt in de modder tikkertje spelen met varkens (Ten eerste, 19 augustus). Nu is de vraag of het nog van deze tijd is om beesten te gebruiken voor spelletjes.

Bij het zien van de foto komen er bij mij toch echt twee andere vragen naar boven: waarom hebben wij de behoefte om door de drek te kruipen om een spelletje te spelen met varkens, en waarom vinden wij het leuk om hiernaar te kijken?

Mariette Reineke, Amsterdam

Wie treitert wie?

Dat dieren bescherming nodig hebben tegen de gruwelijkheden die het menselijk brein ontspruiten, staat buiten kijf. Maar als de mens beschermd moet worden tegen de onzinnigheden die dierenbeschermers verzinnen, wordt het de omgekeerde wereld. Bij zwientie tikken treitert de mens zichzelf door in de modder te wroeten. Het varken verblijft in zijn/haar natuurlijke habitat. Stress? Daar zorgen Animal Rights en de Partij voor de Dieren voor.

Eki Steenhuisen, Eelde

Mannen

In het magazine van 17 augustus een zoon die ‘motorisch achterloopt op leeftijdgenoten’ en nodig moet worden onderzocht. Het 8-jarige joch is zachtaardig en krijgt veel aandacht van zijn juf. In de rubriek ‘Wat zou u doen?’ komen adviezen van Sandra, Jiska, Dieuwertje, Yolanda en Krista. Waar o waar blijven toch de mannen?

Peter van Eerden, vader, opa, socioloog en oud-marinier, Castricum

Dr. Ruth

Anders dan de cover van het magazine deed vermoeden, bleek het interview met Dr. Ruth uit een schamele 3 pagina’s te bestaan, waarin ze niet werd gevraagd naar waar ze groot in is geworden − het uitdragen van seksuele en mentale vrijheid − maar schaamteloos werd ingeperkt door benepen politieke en #MeToo-vragen. Dat in datzelfde magazine vervolgens een uitgebreid en klasse-interview met Woody Allen het coverbeeld niet heeft gehaald, verbaast me dan ook niet meer.

Richard Koopman, Oss

Scharrelwijn

De term ‘scharrelwijn’ voor natuurzuivere wijn is misleidend (Vk magazine, 17 augustus). Het suggereert, evenals scharreleieren en scharrelvlees, een lichtelijk duurder maar nog altijd betaalbaar product. Dat kun je van de besproken wijnen, met een gemiddelde prijs van 25 euro per fles, absoluut niet beweren.

Opvallend veel jeugdige drinkers bij deze biowijn, want bij hen zit tegenwoordig kennelijk het geld. Geef mij maar biologische wijn voor hooguit 7 euro de fles, duur genoeg.

Bob van Dijk, Almere

Pensioentje

Met de brief van de dag (O&D, 17 augustus) bewijst de heer Gert Klein hoe klein het begrip kan zijn voor mensen met een klein pensioentje. Hij behoort kennelijk niet tot degenen die last hebben van de manipulaties die de overheid en consorten de laatste jaren toepassen op de pensioenregelingen. Klein begrijpt misschien niet dat mensen met een minimaal inkomen niet rond kunnen komen, als dat inkomen steeds minder wordt terwijl de kosten voor levensonderhoud ieder jaar weer verder stijgen. Aardig hoor, om gepensioneerden aan te raden om te genieten van hun oude dag, maar dat geldt alleen voor mensen met voldoende geld.

Ed van der Wal, Almere

Mega-vega?

Met stijgende verbazing las ik het verslag van de vegaburgerproeverij (V, 19 augustus). Geen woord over wat mijns inziens de belangrijkste vraag is: in hoeverre zijn deze vleesvervangers geschikt om in een evenwichtig dieet de rol van vlees in onze eiwitvoorziening te kunnen vervullen?

Eduard van Hengel, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden