Ouders bepalen wanneer kinderen huis uit gaan

Ouders bepalen doorgaans het moment waarop hun kinderen het huis verlaten. Het komt betrekkelijk weinig voor dat kinderen tegen de zin van hun ouders thuis blijven 'hangen'....

Van onze verslaggever

WAGENINGEN

Dit stelt de Wageningse socioloog ir. A. Baanders na een onderzoek onder duizend jongeren tussen 18 en 26 jaar. In de jaren tachtig steeg de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlieten. De verklaring werd vooral gezocht in de toegenomen tolerantie van ouders. Kinderen zouden weinig reden meer hebben het huis te verlaten: zij kregen immers alle vrijheid en genoten vrijwel volledige verzorging.

De 'hotel-mama-theorie' is echter niet met cijfers te staven, meent Baanders. Sinds het einde van de jaren tachtig is de leeftijd waarop jongeren het huis verlaten weer met één jaar gedaald tot 21 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Uit interviews met jongeren blijkt dat zij gevoelig zijn voor signalen van hun ouders, zegt Baanders. 'Als ouders aangeven dat het tijd wordt om zelfstandig te gaan wonen, doen de meeste jongeren dat ook, behalve als het financieel niet haalbaar is. Natuurlijk komt het voor dat kinderen tegen de zin van hun ouders thuis blijven wonen, maar dat geldt zeker niet voor de grote groep.'

De helft van de ouders vindt dat kinderen thuis kunnen blijven totdat zij gaan samenwonen of trouwen. Een derde vindt het volgen van een studie een belangrijke reden voor zelfstandigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden