Oud-bisschop Bluyssen (87) overleden

Oud-bisschop Jan Bluyssen van het bisdom Den Bosch is donderdagochtend overleden. Hij is 87 jaar geworden. Dat heeft het bisdom laten weten.

redactie
Oud-bisschop Jan Bluyssen Beeld anp
Oud-bisschop Jan BluyssenBeeld anp

De gezondheid van Bluyssen was volgens het bisdom al langer broos. 'Toch komt het overlijden onverwacht voor het bisdom.' Bluyssen was van 1966 tot 1984 bisschop van Den Bosch. Daarvoor was hij hulpbisschop van het Nederlandse bisdom met de meeste katholieken. Bluyssen was de laatste nog levende Nederlandse bisschop die het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) had bijgewoond. Dat had de opdracht de kerk bij de tijd te brengen en leidde tot de invoering van de volkstaal in de mis.

Johannes Wilhelmus Maria Bluyssen werd op 10 april 1926 in Nijmegen geboren als zoon van een handelaar in koloniale waren. Hij volgt het klein- en grootseminarie van het bisdom Den Bosch en wordt priester gewijd. Bluyssen is 3 jaar kapelaan in Veghel en studeert 3 jaar theologie in Rome, met als specialisatie spiritualiteit en mystiek. In 1961 benoemt paus Johannes XXIII hem tot hulpbisschop van Den Bosch. Hij krijgt als speciale taak de zorg voor de toekomstige priesters en de liturgie.

Zijn beleid werkt Bluyssen uit in 'leidinggevende verkondiging' via herderlijke brieven, toespraken bij ontelbare gelegenheden en nota's, zoals 'Samenwerking in overleg' (1968), 'De opbouw van de kerk' (1971) en 'De vele wegen en de ene weg' (1978). Aan het eind van zijn episcopaat keert Bluyssen zich tegen de opdeling van zijn bisdom. Hij krijgt daarbij de steun van alle adviesorganen van zijn bisdom.

In maart 1983 ondergaat Bluyssen in Utrecht een open hartoperatie. In december van datzelfde jaar treedt hij om gezondheidsredenen met onmiddellijke ingang af. Na zijn vertrek publiceert hij samen met zijn vriend Gerard Rooijackers in twee delen zijn memoires. Hij bemoeit zich niet met de ontwikkelingen in zijn bisdom na de benoeming van de conservatieve Jan ter Schure tot zijn opvolger.

Bluyssen werd in verband gebracht met het onderzoek naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, dat gedaan werd door een onderzoekscommissie onder leiding van Wim Deetman. Hij zou in de jaren 70 een aantal spraakmakende dossiers hebben vernietigd waarin bruikbare informatie over seksueel misbruik stond. Ook een archief uit de jaren 90 met belastende informatie is verdwenen. Dat was onder gezag van oud-bisschop Jan ter Schure. Bluyssen zei daarover in NRC dat hij de archieven heeft weggegooid omdat 'er weinig interessants' bij zat.

'Het was voorbij, de zaken waren afgewerkt. Dat er nog een vraag over zou komen, daar heb ik toen niet bij stilgestaan.' Wel besloot hij zijn 50-jarige bisschopsjubileum niet te vieren uit respect voor de slachtoffers van het misbruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden