Ossenhaas in kruidenkorst met mosterdmayonaise

Beste Gerrit en Jeanine. Hartelijk dank voor het verhuren van jullie vakantiehuis, waar wij eergisteren na een onstuimige heenreis eindelijk zijn gearriveerd. Het is altijd even afwachten met huisjes die je op internet vindt, maar het is hier nog veel mooier dan op de foto's, in plaats van andersom.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4-6 personen:
een stuk ossenhaas (800 gram)
olijfolie
grove zwarte peper
grof zeezout
6 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
40 gram verse groene kruiden, gehakt
1 dl dijonmosterd
1 dl mayonaise
1 dl Turkse yoghurt
Het allermooiste vind ik de garage. Het zal er wel mee te maken hebben dat ik inmiddels de 40 ben gepasseerd, maar ik vind me dat toch iets! Elke dag rijd ik mijn Peugeot 406 coupé 3.0 V6 24V AUT voorzichtig de garage in en uit, net zo voorzichtig als mijn vader dat vroeger deed, en ik op zijn schoot mocht zitten om het stuur vast te houden. Bijkomend voordeel is dat mijn auto zo lekker koel blijft van binnen, wat met deze hitte, en de neiging van mijn lederen autobekleding om onder deze omstandigheden gloeiend heet te worden, bepaald geen overbodige luxe is.

Ook de keuken mag er wezen, met zijn royale assortiment keukengerei (scherpe koksmessen, waar vind je dat nou?) en de verschillende soorten visroosters die ik her en der aantrof. Ook sympathiek dat jullie nog wat in de koelkast hebben achtergelaten, al zijn wij niet zo van de frambozensiroop en cocktailsaus.

En dan de kookboekencollectie! Maar liefst drie boeken over de edele kunst van het barbecueën vond ik, waaronder het standaardwerk van Steven Raichlen. Ja Gerrit, ik heb inmiddels wel een idee hoe jij hier je dagen slijt. Zelf lust ik er ook wel pap van. Ik heb zo'n barbecueboek op zichzelf niet nodig, maar leuk om erin te bladeren is het natuurlijk wel.

De maandagmarkt van Bédarieux viel ons eerlijk gezegd een beetje tegen, de intermarché daarentegen weer niet. Het is een hypermarché, en daarmee is niets te veel gezegd. De hyperslager had filet mignon in de aanbieding, van het Blonde d'Aquitaine-rund nog wel. Zet de naam van het runderras erbij, en ik ben verkocht. Meteen maar een groot middenstuk gekocht, dat stiekem toch nog wel prijzig was, en dat thuis op de barbecue gelegd. Het kan zijn dat ik me daarbij tóch enigszins door dat barbecueboek heb laten inspireren, maar het is vakantie en dan kan de boog niet altijd gespannen zijn. Hoe het ook zij, de hartelijke groeten uit Zuid-Frankrijk.

Vraag uw slager om een langwerpig stuk ossenhaas, uit het midden als het kan. Smeer eerst royaal in met olijfolie. Kruid vervolgens met peper en zout, rol eerst door de knoflook en daarna door de groene kruiden (gebruik zachte kruiden, zoals peterselie, basilicum, koriander, kervel, etc.), zodat de hele ossenhaas bedekt is. Laat zo een paar uurtjes intrekken in de koelkast.

Meng de mayonaise, mosterd en yoghurt, en breng op smaak met zwarte peper. Gril de ossenhaas in totaal 10 tot 12 minuten op een hete barbecue en draai telkens een kwartslag. Laat nog even rusten onder aluminiumfolie en serveer in plakjes met de mosterdmayonaise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden