Orthodoxe en liberale joden staken voorlopig hun twist

Onder leiding van de Israëlische president Ezer Weizman hebben orthodoxe en niet-orthodoxe joden voorlopig de strijdbijl begraven na een conflict dat hoog was opgelopen....

Van onze correspondent

Theo Koelé

TEL AVIV

Met hulp van rabbijnen uit de VS, die beducht zijn voor een scheuring in de joodse gemeenschap binnen en buiten Israël, is Weizman erin geslaagd de partijen tot geduld te manen. Het conflict draait om de vraag 'wie is een jood?', waarop het antwoord van belang is bij huwelijken en begrafenissen. Uitsluitend orthodoxe rabbijnen dienen het hierbij voor het zeggen te hebben, menen de drie religieuze partijen, die onderdeel vormen van de regeringscoalitie.

In hun ogen is geen rol weggelegd voor rabbijnen van de zogeheten 'liberale' en 'conservatieve' stromingen. Volgens de orthodoxen, en zeker de ultra's onder hen, nemen deze andersdenkenden een loopje met de halacha, de joodse regelgeving die in de loop der eeuwen is ontwikkeld. De niet-orthodoxen op hun beurt verwerpen het 'alleenrecht' van de orthodoxen, en pleiten voor een 'pluralistische en tolerante' samenleving.

Het compromis voorziet in een 'afkoelingsperiode' van enkele maanden, waarin een comité onder leiding van minister van Financiën Ya'akov Ne'eman (orthodox, maar niet gelieerd aan een politieke partij) nieuwe formules uitwerkt. Formules, die voor de tegenstrevers acceptabel zijn, en het kabinet-Netanyahu behoeden voor de crisis waarmee de religieuze partijen gedreigd hadden.

In het overleg van de afgelopen dagen moesten vooral de niet-orthodoxen concessies doen; ze onthouden zich van juridische stappen. Tot voor kort huldigden ze het standpunt dat politieke besluitvorming geen uitstel duldt, omdat de religieuze vrijheid 'onder het tapijt geveegd dreigt te worden', aldus een woordvoerder.

Zo vrezen de niet-orthodoxen geweerd te worden uit speciale raden, die in elke gemeente 'religieuze diensten' verlenen, zoals het uitdelen van certificaten aan restaurants die kosher voedsel serveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden