Orkestmanager Wijnbergen vertrekt naar Los Angeles

De zakelijk directeur van het Concertgebouworkest, Willem Wijnbergen, wordt algemeen directeur van de Los Angeles Philharmonic Association. Wijnbergen (39) volgt per 1 maart 1998 Ernest Fleischmann op, die het orkest na 28 jaar verlaat....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het vertrek van Wijnbergen, sinds 1992 in dienst, confronteert het bestuur met een tweede vacature in de top. Sinds het vertrek van de programmahervormer Jan Zekveld, die vorig jaar opstapte na een conflict met Wijnbergen, zit het orkest ook zonder artistiek directeur. Het orkest dreigt hierdoor organisatorisch in een wankel evenwicht te raken.

Wijnbergen vindt dat het orkest het beste af is met een eenhoofdig directeurschap. Volgens de vertrekkende man, die bij het Concertgebouworkest een tekort van enkele miljoenen wegwerkte, is hij door het bestuur in Amsterdam 'officieel nooit gevraagd' voor de gecombineerde functie van financieel en zakelijk directeur. Hij heeft het orkest wel geadviseerd zo'n functie alsnog in het leven te roepen. Bestuurvoorzitter W.E. Scherpenhuijsen Rom sluit niet uit dat de artistieke en zakelijke leiding in de toekomst bij één persoon zal berusten.

Wijnbergen noemt de bestuurlijke scheiding bij het Concertgebouworkest in vergelijking tot het buitenland 'ongebruikelijk'. 'Tot het vertrek van Zekveld heeft men hier altijd een heilig geloof gehad in de dubbele structuur. Ik ben het daar nooit zo mee eens geweest', aldus Wijnbergen.

Toch zegt hij het artistiek directeurschap nooit te hebben geambieerd. 'Als er een beeld van je bestaat als keiharde zakenman, ben je als artistiek directeur niet meer geloofwaardig.' In Los Angeles heeft Wijnbergen wel de artistieke eindverantwoordelijkheid.

Wijnbergen zegt 'bijzonder vereerd' te zijn met zijn nieuwe positie bij de Association, die het Los Angeles Philharmonic Orchestra, de Hollywood Bowl, het Hollywood Bowl Orchestra en de nog te bouwen Walt Disney Concert Hall behartigt.

Het LA Philharmonic staat onder leiding van chefdirigent Esa-Pekka Salonen en wordt beschouwd als een van de runners-up in de eredivisie van Amerikaanse orkesten.

In mei van dit jaar werd Wijnbergen voor de positie in Los Angeles benaderd. Na diverse bezoeken aan de stad kon hij 'niet langer weerstand bieden'. Bovendien heeft Wijnbergen een sterke band met de VS - hij studeerde onder meer in Dallas. 'Ik heb me er altijd meer thuisgevoeld dan in Nederland. Ik voel me er vrij.' Chefdirigent Salonen roemt hij als 'vernieuwer'.

Wijnbergen vertrekt naar eigen zeggen 'zonder gelazer en gedonder', al kwam zijn beslissing voor het bestuur onverwacht. Het bestuur denkt de opvolging voor 1 maart volgend jaar te hebben geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden