Organisaties weren VluchtelingenWerk

De vereniging VluchtelingenWerk, belangenbehartiger van vluchtelingen in Nederland, is in grote verlegenheid gebracht door de weigering van andere vluchtelingenorganisaties om nog langer met haar samen te werken....

'De situatie bij VluchtelingenWerk is volledig uit de hand gelopen. Zo kunnen we niet verder', zegt F. ÖzguÖus, directrice van VON. Binnen VluchtelingenWerk woedt een richtingenstrijd over de strategie. Het bestuur wil onder meer een strengere selectie van 'echte vluchtelingen'.

Die aanpak is binnen de vereniging op sterke weerstand gestuit. VluchtelingenWerk bestaat vooral uit Nederlanders die opkomen voor mensen die asiel zoeken. Bij VON zijn veel vluchtelingen aangesloten. VON bestaat uit 230 belangenclubs van vluchtelingen uit de gehele wereld en beschouwt zichzelf als spreekbuis van de vluchtelingen in Nederland.

De plannen van het bestuur van VluchtelingenWerk hebben volgens het VON-bestuur een lawine van verontwaardigde reacties teweeggebracht. 'Dat heeft een verlammende invloed op de samenwerking tussen onze organisaties,' schrijft de VON in een brief aan VluchtelingenWerk. Gesprekken tussen beide organisaties hebben de onrust niet kunnen wegnemen.

Dat de vluchtelingenorganisaties zo duidelijk afstand nemen van hun belangenbehartiger, noemen critici binnen VluchtelingenWerk een veeg teken. 'Het is als de bakkersbond, die zegt op te komen voor de bakkers, terwijl de bakkers zelf zich ervan distantiëren', aldus een nauw betrokkene.

Het komt vaker voor dat organisaties van vluchtelingen botsen met VluchtelingenWerk over de toelating van asielzoekers. VluchtelingenWerk is doorgaans strenger dan de betrokken vluchtelingenclub, maar tegenover de eigen achterban kan VluchtelingenWerk zich geen kloof met de VON veroorloven.

Inmiddels hebben ook organisaties achter VluchtelingenWerk (Amnesty, Novib) zich beraden over de crisis. Ze overwegen een voorstel in te dienen om de honorering van bestuursleden af te schaffen.

Het bestuur incasseert nu drie ton. Volgens de leden-rechtspersonen bemoeien de bestuursleden zich te veel met de dagelijkse gang van zaken bij VluchtelingenWerk. Zij verwachten dat die neiging afneemt, zodra de bestuurders niet meer voor hun bestuurswerk worden betaald.

De bemoeizucht leidde eerder deze maand tot een conflict met directeur D. Oosting, die daarop zijn baan kwijtraakte. Donderdag komen de problemen bij VluchtelingenWerk ter sprake in de verenigingsraad, het hoogste orgaan van de organisatie. Aan de hand van de uitkomst van dat debat bepaalt de VON of verder samenwerken met VluchtelingenWerk nog zin heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden