Opvoedcursus voor moeders in de gevangenis helpt

Als een moeder in de cel zit, is het risico groot dat haar kinderen later ook crimineel worden. Bestrafte moeders krijgen sinds kort een opvoedcursus. Met indrukwekkende resultaten.

Tijdens een rollenspel probeert een cursiste weer kalm te worden. De opvoedingstraining leert de moeders hoe nuttig het is rustig en consequent te zijn. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Als moeders in de gevangenis de opvoedtraining Betere Start volgen, hebben hun kinderen aanmerkelijk minder vaak gedragsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het ministerie van veiligheid en justitie wil dat gedetineerde moeders standaard deze training krijgen aangeboden.

Meer nog dan een criminele vader heeft een criminele moeder een grote impact op het gezin. Het risico dat kinderen van gedetineerde moeders in de toekomst crimineel worden, is hoog. Kinderen met gedragsproblemen gaan vaker de criminaliteit in. Als minder kinderen door de opvoedtraining van hun moeder gedragsproblemen vertonen, zullen er minder crimineel worden, is de gedachte.

De Universiteit Utrecht, Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Penitentiaire Inrichting Ter Peel hebben het trainingsprogramma gezamenlijk met het ministerie van veiligheid en justitie ontwikkeld. Het is bedoeld voor gedetineerde vrouwen, die na hun vrijlating weer verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van een kind tussen de 2 en de 10 jaar oud.

Consequenter
Vrouwen die de cursus hebben gevolgd, voeden hun kind consequenter op. Ze blijken zelf bovendien ook baat te hebben bij de training. Vrouwen die in de gevangenis hebben gezeten, zijn gemiddeld lager opgeleid en relatief jong moeder geworden. Ze hebben gemiddeld vaker een ongelukkige jeugd gehad. Ze hebben vaak schulden.

Als ze aan het einde van hun straf zitten, beginnen de vrouwen met een reeks groepsbijeenkomsten. Daarna komen de trainster nog een aantal keren bij hen op bezoek om hen te helpen het geleerde in praktijk te brengen.

Jaarlijks zitten ongeveer drieduizend vrouwen vast in een van de vijf vrouwengevangenissen. Bijna driekwart van hen is moeder van tenminste een minderjarig kind. Vrouwen zitten het vaakst voor drugscriminaliteit, op de tweede plaats staat diefstal.

Een reportage van een opvoedcursus in de gevangenis is te lezen in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden