Opnieuw twijfels omtrent dood van uitgezette Koerd

Er zijn opnieuw twijfels gerezen omtrent de dood van de Turkse dienstweigeraar Suleyman Aksoy. De Koerd werd april vorig jaar Nederland uitgezet en stierf in het Turkse leger....

Van onze verslaggeefster

Na Aksoys uitzetting werd hij in Turkije onmiddellijk gearresteerd en gedwongen zijn dienstplicht te vervullen. Bijna drie maanden later kwam hij om het leven. Volgens de officiële lezing van de Turkse autoriteiten had hij zelfmoord gepleegd.

Het onderzoek naar Aksoys dood was reden voor het opschorten van het uitzetten van Turkse Koerden tot vorig jaar december. Cohen liet de Tweede Kamer toen weten dat uit Turks onderzoek was komen vast te staan dat Aksoy inderdaad zelfmoord had gepleegd. Het uitzetten van Turkse Koerden werd hervat.

De staatssecretaris baseerde zijn conclusie op onderzoek van de Nederlandse ambassade in Ankara. De ambassade zou tevens inlichtingen hebben ingewonnen bij Turkse mensenrechtenorganisaties, die zouden hebben bevestigd dat Aksoy zelfmoord had gepleegd. Cohen wilde de Kamer echter geen inzage geven in het onderzoeksrapport.

De mensenrechtenorganisaties IHD en TIHV uit Turkije spraken gisteren tijdens een persconferentie in Den Haag tegen dat zij de zelfmoord van Aksoy hebben bevestigd. De ambassade had wel 'summier' contact gezocht met de organisaties, maar zij zeggen duidelijke aanwijzingen te hebben dat Aksoy is vermoord. Zijn zaak zou vergelijkbaar zijn met veertig andere sterfgevallen van Koerden in het Turkse leger die eerst dienst hadden geweigerd.

Volgens C. Demir van de IHD durven de meeste familieleden van slachtoffers geen vraagtekens te zetten bij de doodsoorzaak van hun zoon, echtgenoot of vader uit angst voor represailles van het Turkse leger of politie.

De vader van Suleyman Aksoy durfde die stap pas te nemen nadat zijn andere zoon afgelopen februari zijn militaire dienstplicht had vervuld. De Turkse autoriteiten hebben nooit autopsie gedaan, verklaarde vader A. Aksoy gisteren in Den Haag. Hij mocht het lichaam van zijn zoon ook niet zien. Tijdens de begrafenis zag de familie toch kans Suleymans gezicht te bekijken. Dat zag er volgens vader Aksoy zwaar gehavend uit, alsof hij was gemarteld.

'Ik houd de Nederlandse regering mede verantwoordelijk voor de dood van mijn zoon', zei vader Aksoy.

Kamerlid Middel, die donderdag met het IHD, TIHV en Aksoy over de kwestie heeft gepraat, noemt de argumenten van de mensenrechtenorganisaties 'goed gedocumenteerd'. 'Ik heb aan de vader van Suleyman Aksoy gevraagd of de ambassade contact met hem heeft opgenomen, maar dat was niet het geval. Dat werpt toch een vreemd licht op de zaak.'

De PvdA'er wil samen met GroenLinks, SP en D66 staatssecretaris Cohen om opheldering vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden