Opnieuw hulpofficier in Brabant zonder juiste papieren

DEN BOSCH - Opnieuw is bij een politiekorps een hulpofficier van justitie aangetroffen die zijn werk de afgelopen tijd heeft gedaan zonder de juiste papieren....

Bij het korps Brabant-Noord bleek het eerder deze maand ook al twee keer mis met hulpofficieren. De mogelijke juridische gevolgen van de nieuwste fout zijn nog niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie maakte woensdag wel de resultaten bekend van het onderzoek naar de consequenties van de affaire rond de 56-jarige inspecteur van politie, die eerder deze maand bij het korps Brabant-Noord werd ontslagen omdat hij vijf jaar lang in honderden zaken is opgetreden als hulpofficier zonder dat hij daar de benodigde papieren voor had.

Mogelijk heeft de man gebruik gemaakt van een vervalst certificaat. Dat wordt nog onderzocht. Onder de zaken die hij behandelde zijn onder meer de zaak rond de geruchtmakende moord op Marga Langendoen en de zaak rond Benno L., de van grootschalige ontucht verdachte Bossche zwemleraar.

Volgens het OM blijkt uit een inventarisatie dat de man in totaal 1680 onbevoegde ‘ambtshandelingen’ heeft verricht in 880 strafzaken. Een hulpofficier is geen lid van het Openbaar Ministerie maar is wel speciaal bevoegd om rond de aanhouding van verdachten beslissingen te nemen.

Zo kan hij iemand na arrestatie zes uur laten vasthouden voor verhoor en daarna desgewenst nog drie dagen totdat de rechter-commissaris de hechtenis verlengt.

Ook kan hij opdracht geven tot doorzoekingen.

Omdat het overgrote merendeel van die 880 zaken al is afgewikkeld in een rechtszitting of met een transactieaanbod, verwacht het OM dat de juridische gevolgen gering zijn.

In de nog lopende zaak rond de moord op Marga Langendoen heeft de advocaat van de verdachte het gerechtshof gevraagd om een oordeel over de onbevoegde handelingen. Van het oordeel van het hof hangt af of meer zaken opnieuw moeten worden bekeken. Dat oordeel wordt volgende week verwacht.

De tweede onbevoegde hulpofficier, die deze week tegen de lamp liep omdat zijn certificaat was verlopen, heeft van juni 2009 tot april 2010 negentig ambtshandelingen in 43 zaken verricht.

Ook in deze zaken verwacht het Openbaar Ministerie geen grote gevolgen voor de individuele strafzaken. In het geval van deze hulpofficier was waarschijnlijk geen sprake van opzet. Het OM onderzoekt nog of hem zelf iets te verwijten valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.