OPMAAT JONG

Ze hebben niet veel meer, de gelovige oude dame die met één been in de hemel staat, haar buurvrouw met dat eeuwige breiwerk of de enige heer op de afdeling....

Tournee

Macht maakt hongerig naar meer macht, dat is het thema van 'Macbeth', Imme Dros bewerkte Shakespeare's stuk tot een thrillerachtig sprookje vol heksen en verschijningen voor een publiek vanaf 10 jaar. Macbeth Móórdenáár door Theater Teneeter. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Emmen (De Muzeval), zondag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Drachten (De Lawei).

De zee is onmetelijk, het eiland is in die grote watermassa maar een vlekje. De vuurtorenwachter is bang voor al dat water, maar hij kan niet weg: hij moet zorgen voor licht. In Lichtjes uit zee combineert Virga Lipman poppenspel en mime. Vanaf 4 jaar. Zaterdag in Zwolle (Papenstraattheater), zondag in Berlicum (Den Durpsherd), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Het leven van zwakzinnige kinderen en volwassenen was aanleiding voor de voorstelling Bijna was ik goed. De spelers van het jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel hebben weken in een inrichting verkeerd, hun ervaringen vormen het materiaal voor deze productie. Regie: Liesbeth Coltof. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), zondag in Amsterdam (De Krakeling).

In de Stadsschouwburg van Heerlen t/m zondag de musical Annie, met Nelly Frijda als de nijdige weeshuisdirectrice Miss Hannigan en Will van Selst als de barse Oliver Warbuchs, die Annie voor zich weet te winnen; op 1 en 2 april in Roermond (De Oranjerie), 4 en 5 april in Amsterdam (Rai Congrescentrum).

Voor Piste van het Introdans Ensemble lieten de choreografen Kirsten Debrock, Patrick Delcroix, Shai Gottesman, Conny Janssen en Thom Stuart zich inspireren door het circusleven. Met beren, koorddansers, paarden, acrobaten en dansers die hoog door de lucht zweven. Harry Sacksioni componeerde de muziek. Voor iedereen vanaf 5 jaar. Zondag in Haarlem (Stadsschouwburg), 1 april in Nieuwegein (de Kom).

Baarn

Wat zie je dan? is een tentoonstelling over zon en schaduw, licht en donker, en spiegeling, gemaakt door tekenares Angela de Vrede. In Kasteel Groeneveld, t/m 31 augustus.

Alkmaar

Ieder meisje wil wel Assepoes zijn. Drie danseressen wringen zich in haar jurk, in haar schoenen, maar de rol past hen geen van drieën. Geen Assepoes is een gedanst sprookje door Dansend Hart. Vanaf 7 jaar. Woensdag in De Vest.

Amsterdam

In het magazijn van een winkelketen scheppen tien jonge mensen hun eigen wereld. De een droomt van een succesvolle carrière, een ander vindt werken maar niks. Semilla wordt gespeeld door de jongeren van Nultwintig. Vanaf 12 jaar. Vanavond en vrijdag in De Krakeling.

Bij Het Filiaal regisseert Monique Corvers Een rustige zondag, een bizar sprookje over een reus die vanaf zijn planeet de bus opvist waar het meisje Julie in zit. Vanaf 5 jaar. Zondag in het Pleintheater.

Op een merkwaardige verzameling percussie-instrumenten speelt de Formatie Ernesto Arrendell een klankverhaal dat een reis verbeeldt van de Zuidpool tot de Noordpool. In Pole to Pole razen zandstormen, ruisen de bossen en kraakt het ijs. Vanaf 6 jaar. Zondagmiddag in De Krakeling.

Arnhem

Jetje heeft niets meer te wensen, ze is koningin in haar eigen wereld. Tot ze moet leren op eigen benen te staan. Schrijfster Ienne Biemans bewerkte haar boek Jetje voor theatergroep Maccus. Een poëtisch sprookje over groot worden, vanaf 6 jaar. Regie: Floor Huygen. Zondag in de Schouwburg.

Den Haag

Twee roverfamilies in een afgelegen landstreek haten elkaar. Als de zoon van de ene familie verliefd wordt op de dochter van het vijandelijke kamp breekt de hel los. Rovers 2 is een remake van 'Rovers' door Stella Den Haag. Vanaf 9 jaar. Vrijdag, zaterdag en zondag in Stellatheater.

Een kinderconcert door het Residentie Orkest o.l.v. Ernst van Tiel met muziekfragmenten ondersteund door videobeelden van o.a. Bernstein, Prokofjev en Strauss, vrijdag om 19 uur in de Philipszaal.

Nog t/m zondag in het Volksbuurtmuseum een tentoonstelling die leerlingen van het Haagse Johan de Witt College maakten met kunst uit het depot van het Haags Gemeentemuseum.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus.

Rotterdam

Een oerlelijke, lange tweeling heeft maar één hobby: luisteren. Hun hele huis zingt, roffelt, bonst en beeft. Klapstok is origineel muziektheater voor iedereen vanaf 6 jaar door Hans Thissen en Harry Piekema. Zondag in de Schouwburg.

Het Amsterdams Gitaartrio speelt Zere vingers. Miguel is in het zuiden van Spanje op zoek naar zijn vader. Het Amsterdams Gitaartrio helpt hem daarbij. Zondag om 14 en 16 uur in De Doelen.

Onder het motto 'de kleinsten zullen de grootsten zijn' in de Kunsthal een tentoonstelling van insecten op reuzenformaat. Sommige zijn wel zeshonderd maal vergroot en kunnen (computergestuurd) bewegen. De tentoonstelling wordt omlijst met een programma van speur- en kleurtochten, een film en lezingen. Tot en met 3 mei.

Utrecht

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Net als hij deed met eerdere opera's vertolkt Frank Groothof alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Muziek: Max Tak Orkest. Zondag in de Stadsschouwburg.

Westzaan

De sombere Kaktus ziet bijna nooit een klant in zijn limonadetentje. Hij moet meer lachen van Meneer De Windt. Maar Kaktus vindt dat er niets te lachen valt. Op een dag komt er een logé. Kaktus en De Windt is een muzikale kleutervoorstelling van Wijnand Stomp. Zondagmiddag in Dorpshuis De Kwaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden