Opleiding weigerde vrouwen ten onrechte om hoofddoek

Het Haagse instituut Werkraat heeft onjuist gehandeld door een 25-jarige en een 22-jarige vrouw uit Den Haag af te wijzen voor een opleiding, omdat zij uit geloofsovertuiging een hoofddoek dragen....

ANP

Het incident vond plaats in maart 1998, toen de vrouwen wilden deelnemen aan de opleiding 'winkeltraining' bij Werkraat, een instituut voor herintegratie in het arbeidsproces. Omdat beide vrouwen een hoofddoek droegen, werden zij afgewezen. Volgens het instituut zouden zij na hun opleiding geen werk kunnen vinden.

Tijdens een proefcursus voorafgaande aan de opleiding werden de vrouwen door de cursusleiding ontmoedigd om verder te gaan. Zij moesten, in tegenstelling tot andere cursisten, zelf zorgen voor de garantie dat zij door winkeliers in dienst zouden worden genomen.

Daarmee handelde Werkraat in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB), aldus de CGB.

In eerdere uitspraken van de CGB werd al duidelijk dat het dragen van een hoofddoek beschouwd moet worden als een uiting van de geloofsovertuiging. Het dragen kan niet worden verboden zonder zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden