Opgejaagde Karen ontvluchten Birma bij duizenden

Duizenden leden van de Karen-minderheid in Birma hebben sinds eind vorige week een veilig heenkomen gezocht in Thailand. Naar schatting twintigduizend Karen zijn hun dorpen ontvlucht sinds het noordelijke hoofdkwartier van de verzetsbeweging Karen Nationale Unie (KNUJ) in Teakaplaw vorige week onder de voet werd gelopen door eenheden van het...

Reuter, AP, AFP

UMPHANG

'Niemand weet precies hoeveel nieuwe vluchtelingen het land zijn binnengekomen, want zodra ze de grens over zijn, verdwijnen ze in de jungle of zoeken ze onderdak bij familieleden die al in Thailand zijn', zei een officier van de Thaise grenspolitie. 'Ik kan alleen zeggen dat het er meer dan tienduizend zijn.' Thailand herbergt al meer dan 70 duizend Karen-vluchtelingen, die al jaren in kampen langs de grens bivakkeren.

De vluchtelingenstroom is vrijdag op gang gekomen. Hulpverleners zijn bang dat de Karen in de haastig opgetrokken opvangkampen ten prooi vallen aan malaria en andere ziekten.

De Karen Nationale Unie strijdt al sinds Birma in 1948 onafhankelijk werd voor een autonome Karen-staat. Birma telt vele minderheidsvolken, die veelal afwijzend staan tegenover het centrale gezag. De laatste jaren heeft het militaire bewind echter met de meeste verzetsgroepen vrede gesloten. Alleen KNU-leider Bo Mya weigert de wapens neer te leggen voorafgaand aan vredesoverleg. De KNU heeft de laatste jaren enkele zware nederlagen geleden tegen het Birmese leger; het belangrijkste KNU-hoofdkwartier, Manerplaw, viel eind 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden