Op YouTube over misbruik vertellen

Preventie-project laat jongeren over ervaringen vertellen...

Amsterdam Ahmed (17) kijkt stoer in de camera. Hij zegt: ‘Toen ik tien jaar was, heeft mijn vader mijn broertje en mij met een kabel op onze voeten geslagen. Ik heb hem mijn moeder bont en blauw zien slaan. Hij sneed zichzelf en spoot bloed op de muur. Daar blijf je wel aan denken.’

Van Sanne (20) registreert de camera alleen haar handen, terwijl ze wasgoed aan de lijn hangt. Ze vertelt: ‘Ik ben als kind seksueel misbruikt door mijn broer. Het was enorm moeilijk om dat aan mijn ouders te vertellen. Toch heb ik het na een jaar gedaan, per brief. Ik ben nog elke dag blij dat ik het hen heb gezegd.’

Kinderen durven niet vaak zo openhartig te praten over mishandeling of misbruik. Maar de filmpjes van Ahmed en Sanne staan sinds kort op de website YouTube, samen met tientallen andere getuigenissen van Vlaamse en Nederlandse jongeren die vertellen over hun ervaringen met misbruik, verwaarlozing of geweld.

Kindermishandeling komt vaak voor. Per jaar worden in Nederland tussen de 107 duizend en 160 duizend kinderen mishandeld, blijkt uit de twee meest recente onderzoeken. Ongeveer vijftig kinderen overlijden aan de gevolgen. Het meldpunt kindermishandeling krijgt elk uur een serieuze melding over mishandeling of misbruik.

Kyra ter Meulen, adviseur op het gebied van de preventie van kindermishandeling, kreeg het idee YouTube te gebruiken om het onderwerp bespreekbaar te maken. In de filmpjes op die site laten jongeren veel van hun leven zien, zag Ter Meulen. Maar wat er aan filmpjes over kindermishandeling stond, was niet veel soeps.

‘De filmpjes waren vaak slecht van kwaliteit en waren emotioneel of droevig. Maar daar hebben jongeren eigenlijk niks aan. Ik wilde dat ze elkaar via filmpjes advies zouden kunnen geven.’

Ter Meulen zocht contact met regisseur Har Tortike van jongerentheatergroep STUK. Die had al eerder met een groep Amsterdamse jongeren een toneelstuk gemaakt om kindermishandeling bespreekbaar te maken op middelbare scholen. Tortike organiseerde workshops waarin hij jongeren leerde korte, pakkende filmpjes te maken over het beladen onderwerp.

Tortike: ‘Ik zeg altijd: het moet geen Novib-filmpje worden. Geen lege schommels met dramatische Dolly Parton-muziek eronder. Een kind dat denkt dat het de enige is bij wie er thuis rare dingen gebeuren, wil een heel gewoon iemand zien, die vertelt: ik heb iets vervelends meegemaakt en dat is níet normaal. Jij hoeft het ook niet normaal te vinden. Praat er misschien met iemand over.’

De filmpjes zijn in drie weken bijna achtduizend keer bekeken. Scholen en jeugdzorgorganisaties tonen interesse om het beeldmateriaal te gebruiken voor voorlichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden