InterviewPubliek Geheim

Op Tinder ontmoette Herman een Zuid-Afrikaanse, nu wonen ze samen op twee continenten

Op Tinder had Herman (67) een match met een heel leuke vrouw. Ze bleek uit Zuid-Afrika te komen, en de volgende dag alweer terug te vliegen. Maar dat hield Herman niet tegen. 

Beeld Elodie Lascar

Hermans dochters zeiden: ‘Pa, is dit nou verstandig?’ Hij antwoordde: ‘Moet je luisteren. Het ergste dat me kan overkomen, is dat het niet klikt tussen ons en ik dus niet in haar auto kan rondrijden in het Kruger Park. Nou, dan huur ik er toch één. Wat kan me nou gebeuren? Ik ben al zo vaak in Zuid-Afrika geweest.’

Dus maakte Herman gewoon die vakantie-afspraak met een vriendin die hij nog nooit in levenden lijve had ontmoet, werd door haar om 11 uur van het vliegveld van Kaapstad opgehaald en voor half 1 lagen ze samen in bed.

Daarvoor was hij vijf jaar single geweest. Nadat de tweemaal gescheiden 67-jarige maatschappelijk werker uit het oosten van het land in maart 2017 had besloten zijn relationele zoektocht te moderniseren, had hij haar opgemerkt op Tinder. De lange-afstands-chats op Whatsapp bestendigden het contact zodanig dat ze het in juni voor het echie aandurfden.

De eerste voortekenen waren verre van gunstig.

‘Ik zag een foto van haar en kreeg een berichtje, waarop ik weer reageerde. Daarna bleef het stil. Terwijl ik kon zien dat ze het gelezen had. Ik heb daar toen een beetje pissig op gereageerd.’ Maar hij bleef aanhouden, omdat hij Lea toch wel heel leuk vond.

Waarom ze niets van zich liet horen? ‘Misschien moet je dat maar even aan haar zelf vragen. Wacht even!’

En nadat de uiterst lage internetsnelheid in Zuid-Afrika een paar keer is vervloekt, komt er dan toch een Skypeverbinding met Kaapstad op gang. Op duizenden kilometers afstand moet Lea – 57 jaar, ook tweemaal gescheiden ook twee kinderen – haast net zo diep in haar geheugen graven om zich de eerste digitale hofmakerij te herinneren.

Herman helpt een handje: ‘Weet je nog, darling? Ik was boos, heel boos.’

Er is een vonk die de herinnering aan een gedeeld ‘antiek’ verleden ontsteekt: ‘O ja! Zijn tweede berichtje was zoiets als ‘Waarom doe je dit als je toch niet wilt praten? En alles in het Nederlands hè, wat ik niet versta of lees.’

Ze heeft zich meteen verontschuldigd toen ze zijn boodschap begreep. Ze was op vakantie in Nederland. De dag nadat Herman contact had gezocht, zou ze weer naar huis vliegen.

‘Ik had niet de intentie om iemand in Nederland te ontmoeten. Puur uit nieuwsgierigheid naar het uiterlijk van Europese mannen van mijn leeftijd had ik Tinder gecheckt. Toen ik Hermans berichtje kreeg, was ik verward, ik wist niet wat te doen. Ik dacht: als ik antwoord, geef ik valse hoop.’

Het kwam goed uit dat Herman een geregelde bezoeker van Lea’s geboorteland was en er de weg kende. Het vormde een basis voor een ‘living part time together’-relatie met gekoesterde contactmomenten en de zekerheid dat ze elkaar vaker zouden zien.

Publiek geheim
Onder de noemer ‘Publiek geheim’ onderzoekt V de invloed van internet op onze beleving van seks. Dit is het negende van tien interviews over het onderwerp. Ook houden we een enquête in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos en wordt met theatergezelschap Mugmetdegoudentand en theater Bellevue een voorstelling gemaakt.

Want Lea vindt Herman ‘de mooiste en meest sexy man die ze ooit is tegengekomen’.

En Herman vindt Lea ontzettend stijlvol en ‘veel liever dan de vrouwen die ik voordien op Tinder had ontmoet, slimmer ook’.

Al moet Lea zeggen: ‘Tot vlak voor onze ontmoeting hield ik de mogelijkheid open dat hij te ouderwets... te traag zou zijn voor mij.’ Herman lacht.

‘Misschien zelfs een beetje stoffig...’

Herman lacht harder: ‘Darling, ga je hier nog een positieve draai aan geven?’

Lea: ‘...maar dat bleek ab-so-luut niet het geval.’

Hij, aangemoedigd: ‘En het was ook heel leuk om spannende gesprekjes op Whatsapp te voeren, hè?’

Zij, discreet concluderend: ‘Ja, we waren allebei nogal stout.’

Was dat atypisch? Nou, Herman kreeg op Tinder geregeld van dames van rond de 70 een blauwe ster (‘super like’) ter erotische goedkeuring. En Lea heeft tot nu toe alleen maar leuke oudere mannen ontmoet op de app. ‘Geen rare gekkies, van die types die trots poseren met een grote vis die ze hebben gevangen of leunend op hun motor.’ Ze is er per ongeluk op terechtgekomen nadat een vriendin, die het ‘gewoonweg onacceptabel’ vond dat ze nog single was, haar telefoon had gekaapt. ‘Ze heeft een profiel aangemaakt met foto’s die ze van mijn Facebook plukte. Een geintje was het. Maar toen stroomden de berichtjes binnen en dacht ik: misschien kan ik hier wel wat mee.’

Als ze eerlijk is, vindt ze dit dé manier om iemand te ontmoeten. Ze gaat zo nu en dan nog naar de kroeg, ‘maar hoe vaak loop je daar nou een leuke vent tegen het lijf?’

Herman: ‘Hoe ouder je wordt, hoe minder tijd je hebt. Ik kan het me niet veroorloven om een dinertje te doen, en dan weer koffie, en dan weer een afspraakje, alleen maar om uit te vinden of iemand bij me past. Op mijn leeftijd moet je kunnen scannen of er een relatie in zit. Je hebt niet tien jaar de tijd om een leuke meid als Lea te vinden. En met Tinder kun je snel dichtbij iemand komen zonder je vingers te branden. Het is clean en comfortabel.’

En effectief. Tinder heeft zijn nut bewezen. Ze zien elkaar acht maanden per jaar. Zij vier maanden hier en hij vier maanden daar. In 1992 al, de eerste keer dat hij in Kaapstad zat, zag hij zich daar als pensionado wel overwinteren. En Lea had bijna niets van Europa gezien. Dus heeft hij haar vorig jaar meegenomen naar Toscane. Lea moet altijd wel huilen op de dag dat Herman weer naar huis gaat en Herman mist Lea zo gauw hij in het vliegtuig terug zit. Maar het hartzeer is tijdelijk. Het is gewoonlijk minder dan een maand wachten tot het volgende weerzien.

Lea gaat nu mee naar Hermans vrijmibo en in de woonkamer pronkt sinds kort een piano. ‘Ze kan niet zonder.’ Hij hoeft in Zuid-Afrika nooit meer een auto te huren. En als Lea hier is verkennen ze de omgeving per e-bike. Herman heeft haar alle bijzondere plekjes laten zien.

Herman: ‘Ben ik een goede gids, of niet?’

Lea: ‘Darling, je bent fantastisch.’

Onder de noemer ‘Publiek geheim’ onderzoeken we de invloed van internet op onze beleving van seks. Zo was de 63-jarige Trudy jarenlang het toonbeeld van degelijkheid, maar vindt ze het nu tijd om meer te experimenten. Door het versturen van een up-skirtfoto bijvoorbeeld. En als Roland vertelt over zijn dagen van seks op parkeerplaatsen, komt er een Anton Pieck-achtige nostalgie over hem heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden