Oostenrijk jubelt, de verloren zoon Goldi is terug

'Oostenrijk heeft zijn Goldi terug' De halve voorpagina had de boulevardkrant Die Kronen Zeitung over voor de terugkeer van de verloren zoon 'Goldi', de skispringer Andreas Goldberger die na een boze emigratie naar Joegoslavië weer Oostenrijker was geworden....

MICHEL MAAS

Van onze correspondent

Michel Maas

WENEN

Goldi was terug en Oostenrijk ontving het blozende enfant terrible met open armen, en zelfs de skibond klemde ten slotte de wereldkampioen na een oorlog die een half jaar had geduurd weer aan de borst. De wegens cocaïne-consumptie geroyeerde Goldi mag weer springen, en zal vermoedelijk al dit weekeinde voor het eerst voor zijn land in actie komen.

Daarmee krijgt het weekblad Profil gelijk. Dat constateerde zes maanden geleden al dat 'niemand boos kan worden op Goldberger'. Als Goldi begon te blozen en ging pruilen, en hij meteen daarna zijn aanstekelijke glimlach tevoor schijn toverde 'kon hem niemand, maar dan ook echt niemand kwalijk nemen dat hij misschien hier of daar een fout begaan heeft'.

Toen Profil dit schreef was Goldberger voorpaginanieuws. Hij had in een talkshow bekend dat hij wel eens aan cocaïne had gesnuffeld. Dat spul had ineens ergens op een tafel gelegen en toen had hij ook maar een neusvol genomen. Dat gebeurde in een tijd waarin de publiekslieveling zich door heel Oostenrijk liet fêteren.

Er kon geen evenement zo klein georganiseerd worden of Goldi werd ingehuurd: als jurylid bij de verkiezing van de mooiste echtgenote van Oostenrijk in Oeppingen, als 'drag queen' bij het anti-aids Life Ball in het Weense stadhuis, op de foto met een stripteasedanseres in nachtclub Queen Anne, of het startsein gevend voor de Pyhrn-Eisenwurzen-rally. Goldi deed het allemaal, en vond alles even tof. Zelfs toen zijn rijbewijs werd afgenomen na rijden onder invloed was zijn commentaar in weer een talkshow: 'ja, dat was wel lachen.'

Ook het cocaïneverhaal kon zijn imago niet verpesten. Iedereen geloofde hem meteen toen hij zei dat het eens was geweest, en toen nooit meer. Alleen de bond greep het verhaal aan om een vete uit te vechten met de ster die teveel ster-allures had gekregen: de springer die een eigen manager had en een eigen trainer, en die eiste dat zij hem ook in het nationale team zouden begeleiden, de springer die altijd in een ander hotel sliep dan de anderen.

Goldi werd geroyeerd, waarna een regen van rechtszaken volgde tussen de springer en de bond. Met als voorlopig einde dat Goldi Oostenrijk boos de rug toekeerde en het Joegoslavisch staatsburgerschap aanvroeg.

'Jetzt ist er Serbe' kopte vorige week het weekblad News ('Nu is hij Serviër'), maar de inkt van het tijdschrift was nog niet droog of Goldi was alweer Oostenrijker. En niemand kon boos op hem blijven. Zelfs de bond, ten slotte, niet.

Ex-autocoureur Niki Lauda - Oostenrijks grootste levende sportlegende - bemiddelde zondagavond in het televisieprogramma 'Zur Sache' ('ter zake') persoonlijk en live tussen de nurkse bondsbestuurders en de blozende skispringer.

Het recordaantal van meer dan één miljoen Oostenrijkse kijkers zag hoe Lauda bondsvoorzitter Peter Schröchschnadel probeerde te overreden tot het weer toelaten van Goldberger in de springselectie.

Maar de bondsbestuurders wilden het hem niet te gemakkelijk maken. Ze wachtten tot na de uitzending voordat ook zij Goldi weer accepteerden, zij het onder een zware lading voorwaarden, zoals de eis dat Goldi's manager en trainer op kilometers afstand van de bond zullen blijven.

Zuinigjes zei sportdirecteur Toni Innauer na de overeenkomst: 'Goldberger heeft me gezegd: laten we het nog eens proberen, en ik zei hem: ja, laten we het nog eens proberen.'

Goldberger zal na deze langdurige operette komend weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Engelberg moeten bewijzen dat hij alle aandacht ook werkelijk waard is, en nog altijd kan springen.

Zelf twijfelt hij: 'Ik ben weliswaar lichamelijk topfit, maar ik ben geestelijk uitgewoond', zei hij zaterdag in het dagblad Kurier. Liefst zou hij nu eerst een jaar pauze nemen, en 'met mama koekjes bakken in Waldzell'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden