Ook Sri Lanka wil 'gezicht van boeddhistische terreur' niet zien

Het nieuwste nummer van Time Magazine werd eerder deze week al verboden in Birma, en nu wil Sri Lanka het ook niet toelaten. De reden is het omslagverhaal over geweld tussen boeddhisten en moslims in Birma. Op de cover staat een foto van een radicale boeddhistische monnik, met daarbij de kop: 'het gezicht van de boeddhistische terreur' .

Boeddhistische monniken in Birma protesteren tegen Time Magazine. Foto afp

De monnik in kwestie is Ashin Wirathu en hij is de leidende anti-moslim stem van de zogenoemde 969-beweging, die propageert dat boeddhisten alleen zaken moeten doen met andere boeddhisten en niet met moslims.

Zijn uitspraken zijn weinig verfijnd: 'Moslims zijn net Afrikaanse karpers', zei hij vorige maand nog in een interview. 'Ze planten zich snel voort en vreten hun eigen soort.' Dergelijke retoriek zou hebben bijgedragen aan het geweld tegen moslims in Birma. Hierbij zijn 250 mensen om het leven gekomen, en tienduizenden dakloos geraakt. Wirathu ontkent iets te maken te hebben met de gruwelijkheden. Maar critici verwijten hem dat hij met zijn felle antimoslimpreken op zijn minst de grote inspirator is van het geweld. De monnik kwam vorig jaar vrij na een gevangenisstraf van acht jaar wegens haatzaaierij. Sindsdien neemt hij echter geen blad voor de mond.

Robijn
Wirathu zelf zit niet met de cover in zijn maag, zo heeft hij tegen persbureau AP gezegd. 'Een echte robijn blijft glanzen, ook al probeer je hem in de modder te laten zinken.'

Niet iedereen denkt daar zo over. Er is een Facebookgroep opgericht met de naam 'Wij boycotten Time magazine vanwege de keuze voor Wirathu als 'Boeddhistische terreur'.

Ook op Sri Lanka nemen de religieuze spanningen toe. Sinhalese boeddhisten hebben bedrijven van moslims aangevallen en de politie laat het allemaal oogluikend gebeuren. Monniken beschuldigen moslims ervan dat ze de zakenwereld op Sri Lanka domineren en het land over willen nemen door zoveel mogelijk kinderen te krijgen en boeddhisten in het geheim te steriliseren. Sri Lanka telt 20 miljoen inwoners, en 9 procent daarvan is moslim.

De cover van Time Magazine Foto afp
Meer over